Kulturna dešavanja

Dani domaćeg filma u bioskopu Vilin Grad

dani-domaceg-filmaDan domaćeg filma održaće se 04. juna u bioskopu «Vilin Grad» sa početkom u 18 časova, a film koji će biti prikazan je «Kosma» Sonje Blagojević. Projekciji će prisustvovati i autorka filma Sonja Blagojević, a ulaz za ovu projekciju je besplatan.

Film «Kosma» govori o jedinoj radijskoj vezi između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovaj dokumentarni film svedoči o onome o čemu se retko govori kada se priča o Kosovu – o životu izvan okvira vesti i politike. „Kosma“ je život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija kroz glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima. Zvuk radio-emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce, a radio-programi svojim glasom i muzikom svedoče o svakodnevici, ljudskim vezama, važnim događajima i prisustvu nade.

Sonja Blagojević je rođena 1980. u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti (smer filmska i tv režija). Član je UFUS-a, a radi honorarno kao reditelj, asistent režije i producent na festivalu dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“. Svoje dokumentarne projekte potpisuje i kao scenarista i snimatelj. Prethodni njen film, srednjemetražni dokumentarac „Moj drug Srbija“, prikazan je na 20-ak domaćih i međunarodnih festivala, i osvojio je nekoliko nagrada.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije.

Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Pročitajte i...