Film

Dani bugarskog fima u Nišu

bioskopska-salaOd 1. do 3. marta 2011. godine
Mala sala NKC-a
Početak u 19.00
Ulaz besplatan.

1. mart
ZIFT (2008)
Režija: Javor Gardev
Uloge: Zahari Baharov, Tanja Ilieva, Vladimir Penev, Đoko Rosič
Trajanje: 92 min.
Stilizovani neo-noar triler koji govori o pravdi, slobodi i društvenim promenama, prateći osuđenika, tek puštenog iz zatvora, dok pokušava da se snađe u totalitarnoj Sofiji šezdesetih godina. Pogrešno osuđen za ubistvo i bačen u zatvor neposredno pred komunistički prevrat u Bugarskoj 1944, Moljac konačno biva oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu. Međutim, svet u koji ulazi daleko je od onog koji je ostavio za sobom, jer je komunistička država trenutno u punoj snazi. Moljac pokušava da se snađe u oronulim susedstvima, sumornim ulicama, bizarnim kompleksima novogradnji, da izađe na kraj sa ekscentričnim marginalcima, nekadašnjom ljubavlju…

2. mart
PROGNOZA (2008)
Režija: Zornica Sofija
Uloge: Teodora Duhovnikova, Krešimir Mikić, Dejan Slavčev-Deo, Julijan Vergov
Trajanje: 102 minuta
Margarita ostavlja svog dečka i napušta Englesku. Vraća se svom bratu i njegovim prijateljima koji potiču iz raznih balkanskih zemalja i svi zajedno uživaju u windsurfingu na jednom turskom ostrvu. Njen dečko, Marko Matanić, britanski reporter, odlučuje da vrati svoju dasku za surfing i kreće za Margaritom. Marko pravi reportažu o balkanskim nesporazumima koja uzburka međunarodnu javnost i surferi se okreću jedni protiv drugih. Kad se dogodi tragedija, moraju opet pronaći ono što im je zajedničko i ujediniti se kako bi preživeli.
Napomena: titlovi su na engleskom jeziku

3. mart
SVET JE VELIKI I SPASENJE JE IZA UGLA (2008)
Režija: Stefan Komandarev
Uloge: Predrag-Miki Manojlović, Karlo Ljubek, Hristo Mutafčijev, Nikolaj Urumov
Trajanje: 105 minuta
Priča o mladiću Saši koji doživi saobraćajnu nesreću. Roditelji ginu, a on ostaje u nemačkoj bolnici gde pokušavaju da ga izleče od amnezije. Njegov deda stiže iz Bugarske da ga na biciklu vrati u zavičaj.

Pročitajte i...