Magazin

Alergija na kućne ljubimce – simptomi i prevencija

Iako su kućni ljubimci mnogima neizostavni članovi porodice, koji nam pružaju svu svoju neograničenu ljubav, nažalost, alergije mogu biti veoma česte i izazvati brojne neprijatne simptome koji utiču na kvalitet života. Ovi simptomi se mogu manifestovati na različite načine, međutim, postoje načini da se oni ublaže ili eventualno spreče.

Ukoliko ni vi ne želite da se odreknete svojih četvoronožnih prijatelja, nastavite da čitate ovaj tekst kako biste prepoznali simptome i, što je najvažnije, saznali kako da ih sprečite ili dovedete na minimum.

Šta uzrokuje alergiju na kućne ljubimce?

Alergije na kućne ljubimce najčešće su uzrokovane alergenima koji se nalaze u peruti (mrtve kožne ćelije), pljuvački i urinu životinja. Kada ove mikroskopske čestice dospeju u vazduh, mogu se udahnuti ili doći u kontakt sa kožom, izazivajući alergijsku reakciju kod osetljivih osoba.

Upravo iz ovog razloga, mnoga domaćinstva se odlučuju za aparate koji pomažu u održavanju određenog kvaliteta vazuha, a među kojima su najbolji prećiščivači vazduha.

Ukoliko nemate prečišćivač i direktno udišete vazduh pun alergena, vaš imuni sistem reaguje lučenjem histamina i drugih signalnih molekula i stvara upalnu reakciju u vašim sinusima, plućima ili na koži, stoga ulažite u sebe i svoje zdravlje.

Najčešći kućni ljubimci koji izazivaju alergije su mačke i psi, ali i druge životinje poput glodara, ptica i kunića mogu biti uzrok alergija. Iako su alergije na kućne ljubimce relativno česte, veća je verovatnoća da ćete razviti alergiju na kućne ljubimce ako u vašoj porodici već postoji istorija alergija ili astme. 

Simptomi alergije na kućne ljubimce

Simptomi alergije na kućne ljubimce mogu varirati od blagih do teških, a uključuju:

  • Kijanje i curenje iz nosa: Jedan od najčešćih simptoma je konstantno kijanje i sekret iz nosa, što se dešava upravo zato što se telo bori da izbaci alergene.
  • Svrab i crvenilo očiju: Usled alergije na dlaku ili druge alergene, dolazi do iritiracije očiju, što izaziva svrab, crvenilo i suzenje
  • Kašalj i otežano disanje: Kod nekih osoba, udisanje alergena može izazvati kašalj, otežano disanje i osećaj stezanja u grudima. Ovo može biti posebno opasno za osobe sa astmom, jer može izazvati napade astme.
  • Osip i koprivnjača: Direktan kontakt sa životinjama ili alergenima može izazvati osip ili koprivnjaču (urtikariju) na koži, koju često prati jak svrab.
  • Sinusitis: Produžena izloženost alergenima može dovesti do upale sinusa, što izaziva glavobolje i zapušenost nosa.

Simptomi se mogu pojaviti odmah nakon izlaganja alergenima, ali mogu se javiti i sa zakašnjenjem, što ponekad otežava prepoznavanje uzroka.

Kako se dijagnostikuje alergija na kućne ljubimce?

Ako sumnjate da imate alergiju na kućne ljubimce, najbolje je da posetite alergologa. Lekar će prvo uzeti detaljnu anamnezu, uključujući simptome, njihovu učestalost i trajanje, kao i informacije o vašem kućnom okruženju i kontaktu sa životinjama.

Najčešći test za dijagnostikovanje alergija je test koji se sprovodi na koži. Tokom testa, male količine potencijalnih alergena se unose u kožu (obično na podlaktici ili leđima) i posmatra se reakcija. Pozitivna reakcija koja se mafinestuje u vidu crvenila i otoka ukazuje na alergiju.

Prevencija alergije na kućne ljubimce

Izlaganje kućnim ljubimcima u najranijoj životnoj dobi može pomoći da se kod dece izbegne alergija na kućne ljubimce. Osim toga, redovno čišćenje i usisavanje doma može značajno smanjiti količinu alergena u vazduhu. Koristite usisivač sa HEPA filterom kako biste efikasno uklonili sitne čestice. Uz to, držite ljubimce van spavaćih soba i drugih prostorija gde provodite mnogo vremena.

Prečišćivači vazduha sa HEPA filterima mogu pomoći u uklanjanju alergena iz vazduha, čime se smanjuje njihova koncentracija u vašem domu.

Antihistaminici, kortikosteroidi i dekongestivi mogu pomoći u kontroli simptoma alergija, ali, naravno, poosavetujte se sa lekarom o najprikladnijim lekovima za vašu situaciju.

U nekim slučajevima, imunoterapija može biti efikasna u smanjenju osetljivosti na alergene. Ovaj tretman podrazumeva postepeno izlaganje pacijenta malim količinama alergena tokom dužeg perioda, kako bi se razvila tolerancija.

Naučite da kontrolišite svoju alergiju na kućne ljubimce

Ako već imate kućnog ljubimca i ne želite da ga se odreknete uprkos alergijama, postoje načini kako možete kontrolisati svoje stanje.

Kao što je već rečeno, idealno bi bilo da ograničite pristup svom ljubimcu u određene prostorije, kao što su spavaća soba i radna soba. Osim toga, nakon kontakta sa ljubimcima, operite ruke i promenite odeću kako biste smanjili prenos alergena. Na ovaj način možete značajno smanjiti izloženost, posebno ako dodirujete lice ili druge delove tela.

Ponekad su potrebne veće promene u života, poput pažljivog odabira kućnog ljubimca, ukoliko ga nemate, a planirate da ga nabavite. Na primer, hipoalergene rase pasa i mačaka, ili čak odabir ljubimaca kao što su ribe, koji ne izazivaju alergijske reakcije.

Dakle, ukoliko ne želite da se odreknete svojih najboljih četvoronožnih prijatelja, postoje načini da svoju alergijsku reakciju dovedete pod kontrolu i da uživate u danima koje provodite sa svojim čupavim prijateljem.

Pročitajte i...