Nišville Jazz Festival 2013

Adam Nussbaum na Nišvilu

adamJedan od najznačajnijih jazz bubnjara današnjice i dobitnik prestižne Grammy nagrade – Adam Nussbaum nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu u sklopu benda „Adam Nusbaum ZZ Quartet“ u subotu 17. avgusta.

Ovaj nastup će biti i promocija albuma „Beyond the Lines“ koji ovih dana izlazi na poznatoj jazz etiketi „In + Out Records“ na kojem ovaj sastav (koji čine još Simone Zanchini – harmonika, Ratko Zjača – gitara i Martin Đakonovski -kontrabas) izvodi originalne kompozicije pod uticajem raznih stilova (savremeni jazz, klasika i world music) u kojima se „zamagljuju“ granice izmedju napisanog materijala i improvizacije.

Svojim besprekornim osećajem za tempo u kombinaciji sa genijalnim pristupom improvizaciji, Adam Nussbaum je poslednjih nekoliko decenija jedan od najcenjenijih i najtraženijih bubnjara današnjice. Na spisku muzičara sa kojima je nastupao i snimao tokom karijere koja traje od početka sedamdesetih su i: Sonny Rollins, Dave Liebman, James Moody, Stan Getz, Gary Burton, Toots Thielemans, Sheila Jordan, Hal Galper, Miroslav Vitous, John Abercrombie, Michael Brecker (svirao na njegovom albumu koji je dobio Grammy „Don’t Try This At Home“), bio je član čuvenog trija Johna Scofielda (u kojem je bio i Steve Swallow), Eliane Elias/Randy Brecker Quarteta, Gil Evans Orchestra, Carla Bley Big Banda….

Nussbaum je odrastao u Norwalku (Connecticut) i posle pet godina učenja klavira, počeo je da svira bubnjeve sa 12 godina, a kao tinejdžer je svirao bas i saksofon. Sredinom sedmadesetih se preselio u Njujork gde je na City College-u pohadjao „Davis Center“ za izvođačke umotnosti. Danas, kao gostujući profesor predaje na New York University, New School i Državnom Univerzitetu State New York, i drži radionice i majstorske radionice širom sveta.

Italijan Simone Zanchini je pos vim ocenama jedan od najinteresantnijih i najinovativnijih jazz harmonikaša u Evropi čija muzička istraživanja prevazilaze granice savremen muzike. Nastupao je na mnogim prestižnim jazz festivalima širom sveta i sarađivao sa velikim brojem značajnih muzičara uključujući i pionira jazz harmonike Arta Van Dama.
Gitarista Ratko Zjača (rođen u Hrvatskoj a poslednjih decenija živi i radi u Holandiji), već duže vreme uživa status tehnički superiornog ali i izrazito inventivnog muzičara koji se odlično snalazi u različitim muzičkim peravcima, a posebno u savremenom pristupu improvizaciji, o čemu svedoči i impresivan spisak velikih imena sa kojima je saraživao: Benny Bailey, Randy Brecker, Gary Peacock, Reggie Workman, John Pattituci, Al Foster, Steve Gadd, Miroslav Vitous, Ron Carter, Jimmy Cobb, Jeff Tain Watts , Alvin Queen…

adam2

Kontrabasista Martin Đakonovski (njegov otac je osnivač i makedonskog Big Banda, a majka jazz pevačica) je jedan od najtraženijih jazz muzičara sa ex – Yu prostora. Prekretnica u njegovoj karijeti bio je workshop koji je 1990. godine (u Grožnjanu) pohađao kod velikog Reggie Workmana. Završio je jazz studije u Kelnu, a imao je priliku da uči sa mnogim velikim kontrabasistima (Arild Andersen, John Clayton, Mike Richmond, Eddie Gomez), i svira sa puno velikih džezera: Duško Gojkovich, David Friedman, Lee Konitz, Atilla Zoller, Don Friedman, Tony Lakatos, Ingrid Jensen, Kenny Wheeler, Kenny Werner, Charlie Mariano, Antonio Farao, Bob Berg, Sonny Fortune, Rick Margitza, Gene Jackson, Lynne Arriale, Benny Golson, Toots Thielemans…

Pročitajte i...