Kolumne

Zoran Ćirić Magični – 29 RAZLOGA ZAŠTO VOLIM DŽEJMSA BRAUNA

1. Zato što njegovi koncerti počinju sledećom najavom: „Voleo bih da znam jeste li spremni za jedan superdinamitni soul? Vreme je za zvezdu, dame i gospodo! Predstavljam vam čoveka koji ima 35 klasičnih soul pesama! Pesme koje nikad neće umreti! Pesme poput Try me! Papa’s Got A Brand New Bag! I Feel Good! Sex Machine! Super Bad! Soul Power! Predstavljam vam najvećeg zabavljača na svetu! Kuma Soula! Gospodina Dinamita! Najneumornijeg čoveka u šou biznisu! Dame i gospodo, zvezda predstave – Džeeeeeeeeejms Braaauuuuuun!“

James Brown

2. Zato što njegov razbarušeni konk liči na tupe Šabana Šaulića iz mladjih dana.

3. Zato što ima iste inicijale kao Tito. „J.B’s People“ – zvuči vam poznato?

4. Zato što o sebi uvek govori u trećem licu jednine, negujući svoj super-mega-nonalter EGO.

5. Zato što je održavao dirljive odnose sa republikancima: Lindonu Džonsonu je spasavao guzicu poznih šezdesetih nastupajući na TV kako bi odvukao crnačke demonstrante s ulica prestonih predgradja Amerike, a dvadesetak godina kasnije Džordž Buš Stariji je uspeo da mu izdejstvuje smanjenje zatvorske kazne.

6. Zato što je sa Elvisom u garderobi pevao kantri standarde, prebirajući balvanskim prstima po akustičnoj gitari.

7. Zato što je opravdao svaki svoj nadimak/titulu – kojima je, inače, samog sebe veoma izdašno čašćavao. Poslednji koji se pamti glasio je The Minister Of New Super Heavy Funk.

8. Zato što je bio prvi crni Amerikanac koji je posedovao avion kao sopstvenu nekretninu.

9. Zato što se posle prve robije (maloletnički staž!) toliko preobratio da je, izmedju dva odlaska u crkvu, uspeo da sparinguje Džordžu Formenu svih 15 rundi! Bio je to prvi ozbiljan početak zalaska njihovih karijera.

10. Zato što je prvi pevao Say It Aloud I’m Black And I’m Proud, a da nije čak ni koketirao sa, u to vreme pomodnim, crnim islamom.

11. Zato što je prateće muzičare kažnjavao (novčano!) za svaku učinjenu grešku u svirci i koreografiji; budući da su Butsi Kolins i ekipa bili non-stop na esidu, morali su da predju kod psihodeličnog istomišljenika Džordža Klintona, kako bi zaradili za život.

12. Zato što se oblači kao Šaban Bajramović iz vremena kada je Brat Šaban radio kao taljigar a vikendom pevao u hotelu „Park“.

13. Zato što njegovi intervjui izgledaju ovako – „Pitanje: Prekršili ste puno zakona u šou biznisu? Odgovor: Nisam kršio zakone.“

14. Zato što je probio himen popularne muzike i tako nam otkrio da ta fiktivna udavača (pop music!) nikada nije ni bila nevina. Za one koje interesuju pikantni detalji: mainstream je penetrirao spreda, a underground otpozadi.

15. Zato što nikada nije krio ime svog učitelja – Litl Ričard! – koji ga je upoznao sa nepoznatom, demonsko-humornom prirodom gospela.

16. Zato što je još pre tridesetak godina napisao Brother Rapp, a nikada nije tražio kintu na ime autorstva već je sav taj buvljak repera prigrlio kao svoju decu – što oni uistinu i jesu.

17. Zato što su sve soul pevačice šezdesetih bile njegove ljubavnice, osim Arete Frenklin koja je mnogo radila, pa je bila zauzeta kao žena-umetnik.

18. Zato što njegova muzika predstavlja transičnu sintezu najrazličitijih uticaja: od gospela do džeza, od ritma i bluza do afričke poliritmije.

19. Zato što je Djordjo Moroder 1977. godine izjavio da uz muziku Džejmsa Brauna običan svet nije mogao da pleše, pa je za tu svrhu preduzimljivi Talijan izmislio disko.

20. Zato što, dan posle Dana Mladosti, južnjaci konačno mogu na hadžiluk u Beograd.

21. Zato što je uradio jedinu strejt verziju pesme Davorike dajke, što je glavna tema moga detinjstva. U njegovoj verziji ta stvar se zove Get Up I Feel Like Being Like A Sex Machine i napisana je u noći 25. aprila u Nešvilu, država Tenesi.

22. Zato što je batalio obijanje polovnih automobila da bi postao zvezda bejzbola.

23. Zato što je subverzivniji čak i od SRJ! Naša misteriozna država, u diplomatskom raskoraku, krije da je sponzor njegovog koncerta?!?

24. Zato što je maznuo žensku Džoa Teksa, majstora kantri-soula, a kad se ovaj, iz sujete i osvete, proglasio za „Solu Brata Broj Jedan“ – došlo je do muzičkog dvoboja posle kog se više nikada nije postavilo pitanje pretendenta na presto u carstvu soula.

25. Zato što je bukvalno stvorio fank.

26. Zato što je od ritma i bluza – opskurne, lascivne muzike geta – napravio kulturološko-komercijalnu rabotu.

27. Zato što je svoju poslednju veliku ploču I’m Real promovisao tako što je pucao na pandure i ganjao ih limuzinom sve dok im nije video napunjene gaće i značke u prašini.

28. Zato što nam svojom posetom nabija patriotski adrenalin. U zemlji umornoj od neumornih lidera ovaj dogadjaj vraća veru u asimetričnu pravdu: Papa u Ljubljani – Džejms Braun u Beogradu. Eto šta znači živeti u Srbiji na kraju veka.

29. Zato što nikome ne moram da objašnjavam zašto volim Džejmsa Brauna.