Magazin

Zabava | Davorike Dajke

Mica Trofrtaljka

Sve što niste znali o Mici Trofrtaljki

Dokumentarni film „Mica i okolne priče“, koji se bavi Micom Trofrtaljkom, treš ikonom novokomponovane muzike u SFRJ, biće prikazan 7. juna na festivalu Sinema siti u Novom Sadu.

Milica Ostojić, poznata pod umetničkim imenima Mica Trofrtaljka ili Mica Davorika, rođena je u selu Milićevci kod Čačka a karijeru „kraljice narodnjačkog šunda“, kako su je neki nazivali, počela je 1968. godine kada je u Nišu snimila singl „Davorike dajke“.

Na krilima ovog ogromnog jugoslovenskog hita, Milica Ostojić je tokom sedamdesetih postala „velika zvezda novokomponovanog andergraunda u bivšoj SFRJ“, navodi se u saopštenju Milana Nikodijevića, čiji je dokumentarac od 37 minuta producirao „Kino Klub“ iz Novog Sada.

Ova pevačica je imidž izgradila noseći suknju skraćenu na tri frtalja – opevanu u hitu „Trofrtaljka“ (1976).

Osim sa „Davorike dajke“ i „Trofrtaljkom“, Ostojićeva je dosegla estradne vrhove sa erotizovanim, šaljivim pesmama kao što su: „Mica krojačica“, „Hoće deda malo meda“, „I labavi ume da zabavi“, „Muško mi treba“, „Predem vunu i kučinu“, „Ja sam novi vozač“, „Udri Milju po fitilju“ i „Drž’ se ćeri tvrdog kursa“.

Ploče Mice Trofrtaljke proglašavane su za šund najgore vrste i istovremeno su dostizale vrtoglave tiraže.

Tokom osamdesetih gotovo je bila zaboravljena, da bi krajem decenije bila gost u pesmi Ramba Amadeusa „Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“.

Mnogo značajniji povratak imala je sa epizodnom ulogom u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ (1996), igrajući ostarelu prostitutku koja na vrhu napuštenog tunela pokušava da napravi muškarce od dva dečaka, pri čemu pevuši „Davorike dajke“ i izgovara antologijsku rečenicu: „Šut bolan, erotika!“

Dragojević ju je angažovao i za film „Rane“ (1997), gde je igrala preprodavačicu benzina „obogaćenog“ vodom, a pojavila se u još jednom njegovom filmu, „Mi nismo anđeli 2“.

Najveći hitovi Mice Trofrtaljke sabrani su na kompilacijskom albumu „The Best Of“ koji je 1999. godine objavila izdavačka kuća „Take It Or leave It“.

Izvor: Mondo