Nišville Jazz Festival 2013

Vasil Hadžimanov Band na Nišvillu

vasilBend klavijaturiste Vasila Hadžimanova, jednog od najuspešnijih jazz i fusion muzičara mlađe generacije sa ovih prostora, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu prve večeri – u četvrtak 15. avgusta.

Postava koju još čine, Branko Trijić (gitara), Miroslav Tovirac (bas), Pedja Milutinović (bubanj) i Bojan Ivković (perkusije, sket vokal, glas), trenutno promoviše peti studijski album „Can you dig it?“, koji je ove godine u DD formatu objavljen od strane OverJazz Record iz Hamburga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje započelo je sa njegovih 5 godina u beogradskoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, a njegovo zanimanje za jazz obezbedilo mu je 1991. punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa jazz velikanima kao što su: Milt Jackson, Curtis Fuller, Bayron Stripling…. 1992. se preselio u Boston gde, pod punom stipendijom, studira klavir i aranzman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995., a njegovi učitelji klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony. U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Djordjević i Bato Andonov), Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi „Funky Faust“) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na americku turneju.

Septembra 1996. Vasil se seli u New York, gde nastavlja da saradjuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Istovremeno radi kao muzicki programer u „TOMANDANDY“ studiju. Nakon godinu dana provedenih u Velikoj Jabuci, odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj, VASIL HADŽIMANOV BAND sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i jazz festivalima širom sveta. Vasil je takodje komponovao muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.

Novembra 2003. godine, VH Band nastupa na „Enter Music Festival“ u Beogradu, deleći binu sa čuvenim Joe Zawinul-om i njegovim bendom Zawinul Syndicate. Čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul lično poziva Vasila i drugare da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu „Joe’s Birdland“, u Beču. Juna 2004. godine, Nigel Kennedy poziva VH Band da nastupe sa njim na njegovom velikom beogradskom koncertu. Ovo iskustvo je bilo prijatno iznenadjenje za sve prisutne…

Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3000) na sceni EXPO DOME do tada. Novembra 2005. godine, VH Band je odrzao tri koncerta,u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara „Jazzy Colors“ ponovo predstavljajuci nasu zemlju. Marta, kao i Avgusta 2006. godine, odrzali su dva, sjajno posecena i pozdravljena, koncerta u Trstu (Italija).

Album „Can you dig it?“ je snimljen za četiri dana, u Mostaru, u studiju „Mc Pavarotti“ i sadrži deset pesama – osam autorskih (Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac), jedna makedonska narodna pesma pod nazivom „Marika moma ubava“ kao i obrada John Scofield-ove teme „What It Is“. Album su snimali: Vasil Hadžimanov – klavir i klavijature, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Srđan Dunkić – bubanj, Bojan Ivković – perkusije i Peđa Milutinović – bubanj. Gosti na albumu: Wikluh Sky-vokal i Vukašin Marković – vokal i trombon.

Pročitajte i...