Magazin

Učestali razlozi za posetu pedijatru

posete pedijatru

Kao roditelj, jedna od najizazovnijih stvari sa kojima se možete suočiti jeste kada je vaše dete bolesno. Može biti zbunjujuće i stresno shvatiti šta nije u redu, na koje simptome treba paziti i kada potražiti stručnu pomoć. 

Poseta pedijatru je suštinski korak u obezbeđivanju zdravlja i blagostanja vašeg deteta. Ovaj blog će pokriti najčešće razloge zbog kojih roditelji vode decu kod pedijatra i šta treba imati na umu kada imate bolesno dete.

Razlozi zbog kojih većina roditelja vodi svoju decu pedijatru

Redovni pregledi su važan deo zdravstvene rutine deteta, počevši od rođenja. 

Pedijatri koriste ove termine za praćenje rasta, razvoja i opšteg zdravlja vašeg deteta. Tokom ovih pregleda, vaš pedijatar može da vam postavi pitanja o zdravlju, razvoju, ishrani i načinu spavanja vašeg deteta. 

Oni takođe mogu davati vakcine kako bi zaštitili vaše dete od bolesti koje se mogu sprečiti.

Sem toga, pedijatri koriste razvojne skrininge da identifikuju potencijalna kašnjenja u razvoju ili invaliditet. Ovi skriningi mogu identifikovati kašnjenja u komunikaciji, motoričkim veštinama i socijalizaciji. 

Rana intervencija je neophodna u lečenju kašnjenja u razvoju, a pedijatar u Nišu vas može uputiti specijalistima na dalju procenu.

Dodatno, česte su posete kada je dete bolesno ili povređeno i uvek je neophodno potražiti stručnu pomoć. 

Uobičajene bolesti kao što su prehlada, grip i infekcije mogu brzo eskalirati u teža stanja ako se ne leče. Pedijatar može dijagnostikovati i lečiti bolesti i povrede i dati savete o tome kako da se nosi sa simptomima kod kuće.

zena sa bebom

Hronična stanja i emocionalno problematika dece

Ukoliko vaše dete ima hronično stanje, kao što je astma ili dijabetes, moraćete redovno da posećujete pedijatra kako biste pratili njegovo zdravlje i upravljali simptomima.

Sem toga obratite računa da li su prisutni u domu neki od uzročnika astme ili učestalih alergija, što može biti vezano za dolazak šteneta u vaš dom ili neke druge životinje.

Dodatno, pedijatri takođe mogu pomoći u ponašanju i emocionalnom zdravlju vašeg deteta. 

Oni mogu da dijagnostikuju i leče stanja kao što su anksioznost, depresija i ADHD, kao i da ponuditi savete o roditeljskim strategijama za podršku mentalnom i emocionalnom zdravlju vašeg deteta.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Visoka temperatura može biti znak ozbiljne infekcije ili bolesti, pa ako je temperatura vašeg deteta veća od 37,8 stepeni celzijusa, odmah se obratite svom pedijatru.

Sem toga, kašalj koji je jak ili uporan može ukazivati na respiratornu infekciju ili astmu i ukoliko traje duže od nedelju dana ili je praćen otežanim disanjem, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

Ozbiljan simptom je problem sa disanjem, to može biti takođe znak teške respiratorne infekcije ili astme.

Dodatno, povraćanje ili dijareja nisu nimalo bezazlena stanja i mogu izazvati dehidraciju, što može biti opasno za malu decu i ukoliko povraćaju više od jednom ili ima dijareju duže od jednog dana, potrebno se obratiti pedijatru, a kako bi i inače sprečili dehidraciju neophodno je pratiti unos tečnosti kod deteta.

Zatim imamo osip i iritaciju kože, one mogu biti znak alergijske reakcije ili infekcije. Ako vaše dete ima osip koji pokriva veliku površinu tela, bolan ili svrbi, ili ga prate drugi simptomi, treba da se obratite svom pedijatru, a takođe je važno da vodite dobru brigu o osetljivom tipu kože vašeg deteta.

Česte tegobe kod dece za koje je neophodan pedijatar

Infekcija ušiju je uobičajena dečija bolest, posebno kod mlađe dece. Simptomi mogu uključivati bol u uvetu, groznicu i poteškoće sa sluhom. Ako vaše dete pokazuje znake infekcije uha, važno je da posetite pedijatra, jer nelečene infekcije uha mogu dovesti do težih komplikacija.

Nakon toga imamo strep grla, bakterijsku infekciju koja može izazvati bol u grlu, groznicu i otečene žlezde. Važno je da vaše dete testirate na strep grlo ako ima upalu grla i druge simptome, jer nelečeno streptokokno grlo može dovesti do komplikacija, kao i većina drugih tegoba.

Grip je virusna bolest koja može izazvati groznicu, kašalj, bol u grlu, bolove u telu i umor. Može biti opasan za malu decu i dovesti do upale pluća. Važno je da se vaše dete vakciniše protiv gripa svake godine i da potražite medicinsku pomoć ako vaše dete pokazuje simptome gripa.

Zatim imo bolest ruku, stopala i usta, virusnu bolest koja obično pogađa malu decu. Simptomi mogu uključivati groznicu, plikove u ustima i osip na rukama i stopalima. 

Iako ova bolest obično nije teška, važno je potražiti medicinsku pomoć ako vaše dete pokazuje znake dehidracije ili druge teške simptome.

Šta činiti kada imate bolesno dete?

Dehidracija može biti opasna za malu decu, posebno kada su bolesna. Uverite se da vaše dete pije puno tečnosti, kao što su voda ili rastvori elektrolita, kako biste sprečili pojavu znakova dehidracije.

Ako su vašem detetu propisani lekovi ili drugi tretmani, uverite se da pažljivo pratite uputstva pedijatra. Ovo može pomoći da se osigura da vaše dete dobije najbolju moguću negu i da se brže oporavi, za šta je naravno potrebno prvo otići pedijatru.

Važno je da svoje dete držite kući iz škole ili vrtića kada je bolesno kako biste sprečili širenje bolesti na druge. Obavezno se pridržavajte politike vaše škole ili vrtića o tome kada se vaše dete može vratiti nakon bolesti.

Pročitajte i...