Magazin

Top 5 najgledanijih sportskih događaja u svetu

Sport je univerzalni jezik koji spaja ljude širom sveta. I što je najbolje, sport nas okuplja ne samo na terenu, već i ispred televizora. Svi volimo gledati najbolje i najuzbudljivije sportske događaje, a neki se čak ne libe da putuju hiljade kilometara samo kako bi prisustvovali takvim spektaklima uživo. 

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti top 5 najgledanijih sportskih događaja u svetu, koji godinama oduševljavaju milijarde ljudi širom planete. Ono što je sigurno je da će vas prvo mesto iznenaditi!

#1 Tour de France – 3.5 milijardi gledalaca 

Sve vas razmemo. Očekivali ste da se na prvom mestu nađu sportovi koje smo navikli da gledamo sa društvom dok zajedno uplaćujemo kvote uživo. Pomislili ste prvo na fudbal, a zatim na košarku. Zar ne?

E pa, moraćemo da vas razočaramo. Najgledaniji sportski događaj u godini je Tour de France. Ova biciklistička trka održava se svakog leta u Francuskoj. Pored toga što je jedno od najprestižnijih sportskih takmičenja, ono je i jedno od najtežih i najzahtevnijih sa stazom koja vijuga kroz slikovite planinske puteve Francuske. Ova trka ima 21 etapu i dva dana odmora i dugačka je oko 3 500 kilometara. Broj timova se kreće između 20 i 22, sa po 8 vozača u svakom timu. 

Prva trka održala se 1903. godine kako bi povećala prodaju novina L’Auto i od tada se održava svake godine, sa izuzetkom perioda trajanja Prvog i Drugog svetskog rata.

Što se tiče pobednika trka, Francuska drži ubedljivo prvo mesto sa 36 pobeda. Iza nje je Belgija koja je prvo mesto osvojila 18 puta, a Belgiju juri Španija sa 12 osvojenih prvih mesta.

#2 Svetsko prvenstvo u fudbalu – 3.3 milijarde gledalaca

Na ovom jako popularnom globalnom takmičenju učestvuje 32 tima iz celog sveta (ovaj broj biće povećan na 48 reprezentacija počev od 2026. godine). Svetsko prvenstvo održava se svake četiri godine. Trenutni svetski prvak je reprezentacija Argentine, koja je pobedila na Svetskom prvenstvu 2022. godine. 

Kvalifikaciona faza, koja traje oko 3 godine, služi da bi se odredilo koji će se nacionalni timovi pridružiti timu domaćina na završnom turniru. Naredno Svetsko prvenstvo će se održati 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi, što će biti prvi put da se Svetsko prvenstvo održava u tri države.

Prvo Svetsko prvenstvo u istoriji održano je 1930. godine u Urugvaju i od tada se održava svake četiri godine. Jedini period u kome se takmičenje nije održalo bio je između 1942-1946. godine zbog Drugog svetskog rata. Danas je fubal prva asocijacija koju dobijemo kada se pomene sport.

Rekordni broj pobeda trenutno ima Brazil, sa čak 5 pobeda i jedini su tim koji je učestvovao na svim završnicama. Drugo mesto dele Italija i Nemačka sa po 4 pobede. Zatim slede Argentina sa 3, Urugvaj i Francuska sa po 2 i Engleska i Španija sa po jednom titulom.

#3  Svetski kup u kriketu – 2.6 milijardi gledalaca

Ovo svetsko prvenstvo vrlo verovatno vas je takođe iznenadilo kada se našlo na ovoj listi, međutim u mnogim delovima sveta obaj sport je neverovatno popularan. Ovo prvenstvo se takođe održava svake četvrte godine i ima preliminarne runde kvalifikacija koje vode do finalnog turnira. 

Trenutni format uključuje fazu kvalifikacija, koja se odvija tokom prethodne 3 godine. U fazi turnira, 10 timova, uključujući automatski kvalifikovanu reprezentaciju domaćina, takmiči se za titulu. Od 2027. godine finalno takmičenje biće prošireno na 14 ekipa.

Prva međunarodna utakmica kriketa odigrana je između Kanade i SAD 24. i 25. septembra 1844. godine. Prvi zvanični Svetski kup održan je 1975. godine.

Australija trenutno ima ubedljivo vođstvo što se tiče broja osvojenih kupova, sa 5 titula. Prate je Indija i Antini sa po 2 titule, a Engleska, Šri Lanka i Pakistan dele treće mesto sa po jednom.

#4 Letnje olimpijske igre – 2 milijarde gledalaca

Letnje olimpijske igre (LOI) su bez ikakve sumnje jedna od najpopularnijih sportskih manifestacija u svetu. Ovo je međunarodni multisportski događaj koji se održava svake četiri godine u drugom gradu. Za svaki olimpijski događaj dodeljuju se zlatne medalje za prvo mesto, srebrne za drugo i bronzane za treće mesto; ova tradicija započeta je 1904. godine

Prve igre održane su 1896. godine u Atini, a poslednje u Tokiju. Na Letnjim olimpijskim igrama se u početku (1896) takmičilo u samo 42 discipline i učestvovalo je manje od 250 muškaraca iz 14 zemalja, a do 2012. godine se ova statistika povećala na 302 discipline sa 10 768 takmičara (5 992 muškarca i 4 776 žena) iz 204 zemlje.

Pet država – Grčka, Australija, Francuska, Velika Britanija i Švajcarska – učestvovalo je na svim Letnjim olimpijskim igrama. Jedina zemlja koja je osvojila po barem jednu zlatnu medalju na svim Letnjim olimpijskim igrama je Velika Britanija. SAD su vodeće na sveukupnoj tabeli.

#5 Zimske olimpijske igre – 2 milijarde gledalaca

Zimske olimpijske igre (ZOI) su višednevno sportsko takmičenje u zimskim sportovima na snegu i ledu, pandan Letnjim olimpijskim igrama. Sa popularnim zimskim sportvoima kao što su skijanje, umetničko klizanje, hokej i snoubording ova manifestacija privlači brojnu publiku.

Prve Zimske olimpijske igre održane su u Šamoniju od 25. januara do 5. februara 1924. godine. Do 1992. godine letnje i zimske Olimpijske igre održavane su iste godine, a onda je MOK (Međunarodni olimpijski komitet) odlučio da ih razdvoji. Zbog toga su sldeće Zimske olimpijske igre održane 1994. godine, samo dve godine posle prethodnih igara. 

Rekordni broj pobeda na ovoj sportsbook manifestaciji drži Norveška sa 405 medalja (148 zlatnih, 133 srebrne i 124 bronzane). Drugo mesto drže SAD sa 330 medalja (113 zlatnih, 122 srbrne i 95 bronzanih), a treće Nemačka sa 286 (112 zlatnih, 104 srebrne i 70 bronzanih).

Sledećih nekoliko mesta zauzimaju takođe jako popularni sportski događaji:

  • Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene – 1.12 milijardi gledalaca
  • Boks – 1 milijarda gledalaca
  • UEFA Liga šampiona – 380 miliona gledalaca
  • Super Bowl – 112.3 miliona gledalaca
  • NBA Finals – 16.9 miliona gledalaca

Možda vas je ova lista na nekoliko mesta iznenadila, ali zanimljivo je otkriti šta je popularno u drugim delovima sveta. Koji god sport da preferirate, uvek se setite koliko vas on zbližava sa drugim ljudima i koliki osećaj zajedništva u tim momentima pružaju ove manifestacije. Za još interesantnih tekstova, pratite naš sajt!

Pročitajte i...