Magazin

Top 10 tematskih parkova

maliparkTematski parkovi su zabava za celu porodicu. Od Dizilenda, preko filmskih studija, rolerkostera pa do legolenda, svaki od tematskih parkova nudi svojevrstan vid zabave i uživancije kojima, pored mlađe populacije, teško odolevaju i odrasli. Oni vam nude mogućnost da pobegnete iz sivila svakodnevice i uplovite u šareni svet mašte i igre, ostavljajući, makar na kratko, brige iz stvarnog sveta sa strane. Najveće zabavne parkove posećuju milioni ljudi svake godine, a sajt expedia.co.uk objavio je spisak deset najboljih tematskih parkova u svetu. Svaki od njih zabavan je na svoj način, a vi odaberite najzanimljiviji na osnovu sopstvenih afiniteta.

1. Svet Volta Diznija – Florida
park
Ovo je svet jednako velik kao i sama imaginacija, sa četiri svetski poznata Diznijeva tematska parka, zabavom u akva parkovima, šoping distriktima i posebnim mestima za ručavanje u Orlandu, plus veliki raspon aktivnosti, od golfa do relaksirajućih spa centara. Ako celokupnoj zabavi dodate i noćenja u Diznijevim hotelskim resortima, zaista ćete uživati u unikatnom odmoru. Izbor je ogroman – zabave ima na pretek, a momente ćete pamtiti ceo život. Razlog da odete: Sa 76 kvadratnih kilometara čiste zabave, ne postoji mesto na planeti koje omogućava tako magičan beg od realnisti. Možete sresti omiljene Diznijeve likove, uživati u brzim vožnjama, opuštati i sunčati se u relaksacionim centrima. Za svakoga postoji nešto – od dece, tinejdžera pa do odraslih i baka i deka.

2. Diznilend – Pariz
pariz
Zamislite mesto gde fantastični Diznijev svet oživljava. Zamislite Diznilend Park gde je imaginacija stvarnost. Zamislite Dizni Selo gde zabava i provod ostaju „otvoreni“ non-stop. Zamislite sedam Dizni hotela, gde se slatki snovi ispunjavaju u samom srcu magije. Zamislite da ste ovde… u svetu jedanko velikom kao vaša mašta. Dovoljno je reći da zamislite – Diznilend Pariz! Najstariji od svih Diznijevih svetova. Mesto za odmor kao nijedno drugo na planeti. Razlog da odete: Zabava je za celu familiju. Dizni predstave svetske klase, parade, atrakcije i vožnje, ukusna jela i legendarna Dizni usluga. Ovde ima Više magije nego što biste uspeli da stvorite magićnim štapićem.

3. Diznilend – Kalifornija
kalifornija
Uživajte u dva Diznijeva tematska parka – Diznilend Park i Dizni Kalofornija avanturistički park, plus tri hotelska kompleksa, energična zabava, hrana i šoping distrikti. Sve ovo pronaći ćete u kalifornijskom Diznilendu, primarnoj destinaciji za odmor na Zapadnoj obali. Diznilend resort u Kaliforniji poziva vas na „Godinu od milion snova“ – prvu od proslava ovakve vrste gde imate prilike da vidite kako se Diznijeve ekipe trude da vam ostvare snove. Tokom ove neverovatne proslave, oni će se povezati sa vama na način koji dosad niste iskusili. Razlog da odete: Uživaćete u potpuno novim atrakcijama i tematskim zabavama, kao i u uzbudljivim, vremenski ograničenim specijalnim događajima. Ako ste sanjali o savršenom Dizni odmoru, nikad nije bilo bolje vreme da ostvarite san. Samo ne zaboravite da spakujete i svoju imaginaciju.

4. Torp Park – Engleska
tor_park
Uživajte u „vrućim“ uzbuđenjima Nemesis Pakla – jednom od najnapetijih, najuzbudljivijih i najboljih rolerkostera u svetu, upotpunjenim vulkanskim temama i efektima. Ovo će vam pružiti novo značenje „hoda kroz vatru“. Dok je Torp Park poznat po onima koji tragaju za ekstremnim uzbuđenjima, tu je takođe i zabava za najmlađe, gde generacije svih uzrasta mogu okusiti iskustvo Torp Parka. Razlog da odete: Od 1999. godine, svake godine nadograđuju se novi elementi i danas park sadrži 10 jedinih na svetu kosterskih petlji, plus trenutno najbrži rolerkoster u Evropi – „Intamin accelerator“, koji dostiže 70 metara.

5. Chessington – Engleska
chessington1
Porodična zabava se nikad ne završava u Chessington svetu avanture. Istražite Beanoland i Toytown i okusite deset „glanc“ novih atrakcija – Bubbleworks vožnja, foam-fizzing vodenu porodičnu zabavu i novu interaktivnu avanturu sa životinjama, Squirrel Monkey Walk (šetnja veverica i majmuna), plus novi rolerkoster – Zmajeva furija. Chessington je tematski park za porodice koje žele da dele avanturu. Razlog da odete: Vamiri su „pod obavezno“, nisu previše brzi i strašni. Chessington poseduje nešto za svakog člana porodice. Osoblje je prijateljsko, a park je dobro opremljen i veoma čist.

6. Univerzal Studio – Los Anđeles
los_angeles
Izmestite sebe u akcione blokbastere, sa ubrzavanjem pulsa, nezaboravnim vožnjama, predstavama i atrakcijama koje oživljavaju vaše omiljene filmove. Suočite se licem u lice sa prvim svetskim blokbaster rolerkosterom, dok prolazite kroz tamu, napred i nazad. Ispunićete dan u holivudskom uzbuđenju sa preko 67 zanimljivih stvari koje možete iskusiti u Universal CityWalk® i Universal Studios HollywoodTM – jedinom flimskom zabavnom parku. Razlog da odete: Odlično mesto za filmofile, sa binama za scecijalne efekte koje će ove godine na scenu dodati King Konga i gde će Piter Džekson govoriti kako je kreirao misteriozno Ostrvo lobanja i ostale specijalne efekte.

7. PortAventura Park – Španija
port-aventura01
Stavite svoju hrabrost na test na uzbudljivim vožnjama u PortAventura Parku. Okusite Dragon Khan rolerkoster sa osam izvrnutih petlji, isprobajte dve rolerkoster trake, Stampida, poptuno napravljene od drveta i pokvasite se na Tutuki Splash! Samo oni sa zaista hrabrim srcem želeće da ponove vožnju. Takođe ćete pronaći pregršt zabavnih predstava. Čudo u egzotičnom plesu „Aloha Tahiti“ i „Rajske ptice“ u Polineziji. Opustite se uz strune marijači orkestra u „La Cantina Mexicana“. Otkrijte misterije Kine u „Sol de Oriente“. Razlog da odete: Svako veče u ponoć Portaventura organizuje ekstravagantni vatromet koji je poznat kao jedan od najboljih u svetu. Predstave su izvanredne, posebno polinežanski šou koji oživljava noću.

8. Univerzal Studio – Florida
unoverzal
U Univerzal Studiju na Floridi možete postati zvezda dana. Ovo je pravi filmski i TV studio, i nije nalik nijednom drugom na svetu, sa svim pravim filmskim setovima na kojima slobodno možete prisustvovati i šećkati se. Ovo je jedinstveno iskustvo sa svim propratnim atrakcijama koje vam predočavaju trenuntne filmove i klasike našeg vremena. Razlog da odete: Vožnja „Povratak u budućnost“ je klasika koju ne bi trebalo propustiti. Neka vas stimuliše i ono iza vaše mašte. Tu je pregršt likova iz vaših omiljenih filmova koji „lutaju“ parkom ceo dan.

9. Morski svet – Orlando
Sea-World-Orlando-Florida
Morski svet u Orlandu poseduje nešto za sve uzraste. Za decu koja se dive moru tu je „Uvala delfina“ – Dolphin Cove – prirodni koralni greben kao dom delfina. Takođe možete videti beluga kitove, polarne medvede, pa čak i jednog ili dva morža. Morski svet takođe poseduje jedini rolerkoster u Orlandu – samo ako ste dovoljno hrabri. Razlog da odete: Kao primarni morski park na svetu gde vas čeka skladna životinjska zajednica koja nudi jedinstveno iskustvo.

10. Legolend – Danska
Denmark_023
Legolend ne poznaje granice avanture i uzbuđenja. Ovo je ultimativno stecište za sve zaljubljenike u Lego kocke, nezavisno od uzrasta. Provozajte se okolo na novom „Jungle Coaster“ sa maksimalnom brzinom od 60 kilometara na sat. Divite se poznatim Lego figurama i vozite automobile u prirodnoj veličini npravljenje upravo od lego kockica. Platite da vidite Vinstona Čerčila i druge verodostojne Lego biste ili dozvolite deci da sama naprave lego figure ili vozila. Razlog da odete: „Puppet show“ i „Stunt show“ su fantastični. Tu su radionice i obeležja iz svih delova sveta sagrađeni od Lego kockica pa poseta može biti i edukativnog karaktera.

Superodmor

Pročitajte i...