Stripologija

Talični Tom opet na kioscima

Talični Tom

Lucky Luke ponovo sa nama

Izdavačka kuća GrafArt, pod svojom edicijom Veseli četvrtak, od 4. novembra publici širom Srbije predstavila je svoje novo periodično izdanje: Talični Tom.

Legendarni strip koji je parodija vestern žanra, delo je autora Morisa de Bevera, crtača prepoznatljivog stila, kome se kasnije pridružio i čuveni scenarista Rene Gošini, otac Asteriksa, Iznoguda i Umpah-paha. Lik Taličnog Toma inspirisan je fizičkim izgledom glumca Garija Kupera, obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odelo sa crvenom maramom i šeširom, a na obaraču je brži od svoje senke.

„Neopisivo je zadovoljstvo biti u prilici da upriličimo još jedno predstavljanje Taličnog Toma domaćoj publici, koja na žalost nije mogla da nađe nova izdanja u zadnjoj deceniji. Ipak, Talični je poznat i današnjoj deci putem animiranih filmova, čak iako mnoga od njih ne znaju da je strip njegov prvi dom“, izjavio je Dušan Mladenović, glavni i odgovorni urednik Veselog četvrtka.

Mekokoričena albumska izdanja u boji će u tromesečnom ritmu donositi donositi radost starim i novim ljubiteljima ovog junaka. Kuriozitet ove edicije je da je korišten prevod Đorđa Dimitrijevića, prevodioca čija su rešenja ostala upečatljiva još pre trideset godina i koji među poznavaocima stripa važi za najbolji domaći prevod.

„Kum Taličnog Toma je čuveni Duško Radović, koji je originalni naziv Lucky Luke savršeno prilagodio srpskom jeziku i danas ne bismo mogli da zamislimo da se Talični zove ikako drugačije“, dodao je Mladenović i najavio da obožavaoci vestern žanra mogu u specijalizovanim knjižarama da potraže još jedno izdanje ove kuće, Biblioteku Teks koja u knjigama od po 700 stranica reprintuje prve epizode kultnog borca za pravdu na Divljem zapadu, Teksa Vilera, nastalog 1948. godine prošlog veka.

Pročitajte i...