Stripologija

Talični Tom opet na kioscima

talicni-tom

Lucky Luke ponovo sa nama

Izdavačka kuća GrafArt, pod svojom edicijom Veseli četvrtak, od 4. novembra publici širom Srbije predstavila je svoje novo periodično izdanje: Talični Tom.

Legendarni strip koji je parodija vestern žanra, delo je autora Morisa de Bevera, crtača prepoznatljivog stila, kome se kasnije pridružio i čuveni scenarista Rene Gošini, otac Asteriksa, Iznoguda i Umpah-paha. Lik Taličnog Toma inspirisan je fizičkim izgledom glumca Garija Kupera, obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odelo sa crvenom maramom i šeširom, a na obaraču je brži od svoje senke.

„Neopisivo je zadovoljstvo biti u prilici da upriličimo još jedno predstavljanje Taličnog Toma domaćoj publici, koja na žalost nije mogla da nađe nova izdanja u zadnjoj deceniji. Ipak, Talični je poznat i današnjoj deci putem animiranih filmova, čak iako mnoga od njih ne znaju da je strip njegov prvi dom“, izjavio je Dušan Mladenović, glavni i odgovorni urednik Veselog četvrtka.

Mekokoričena albumska izdanja u boji će u tromesečnom ritmu donositi donositi radost starim i novim ljubiteljima ovog junaka. Kuriozitet ove edicije je da je korišten prevod Đorđa Dimitrijevića, prevodioca čija su rešenja ostala upečatljiva još pre trideset godina i koji među poznavaocima stripa važi za najbolji domaći prevod.

„Kum Taličnog Toma je čuveni Duško Radović, koji je originalni naziv Lucky Luke savršeno prilagodio srpskom jeziku i danas ne bismo mogli da zamislimo da se Talični zove ikako drugačije“, dodao je Mladenović i najavio da obožavaoci vestern žanra mogu u specijalizovanim knjižarama da potraže još jedno izdanje ove kuće, Biblioteku Teks koja u knjigama od po 700 stranica reprintuje prve epizode kultnog borca za pravdu na Divljem zapadu, Teksa Vilera, nastalog 1948. godine prošlog veka.

Pročitajte i...