Niška muzička scena

SOUTHSIDERS – NIŠKI PAKET ARANŽMAN

ss1

Piše: Dejan Stojiljkovic

Ako je u Nišu nekad i postojalo nešto što je moglo da se nazove rock'n'roll scenom, onda je to odavno mrtvo i pokopano. Neke osnovne stvari koje su neophodne za funkcionisanje ovakve scene u našem gradu su se ugasile sredinom devedesetih. Koliko stvari umeju da budu apsurdne i ironicne dovoljno govori cinjenica da je legendarni kafic ''Rock 69'', sastajalište rokera svih boja i mesto u kome ste redovno migli da odete na klubsku svirku, pretvoreno u cevapdžinicu, da ne kažem birtiju. Famozni ''Stari Pravni'', jedina rockoteka u gradu je prošao malo bolje, napravili su od njega citaonicu i biblioteku. Sporadicni pokušaji da se stvari pomere sa mrtve tacke nisu urodili plodom, bivši ''UGD'' je zatvoren, izdavaci su se pojavljivali i nestajali a udruženje rock muzicara ANAB ili ANAGRAM veoma brzo je izgubilo bilo kakav smisao. Tako da smo vrlo brzo došli do situacije u kojoj se namece jedno logicno pitanje: može li da postoji scena u gradu u kome nema klubske svirke, izdavaca i mesta za probu? Odgovor je i da i ne. Ipak, da neki novi klinci žele da, uprkos svim teškocama, istraju u svom bavljenju muzikom govori i cinjenica da je SIIC iz Niša još pocetkom 2004. izbacio kompilacijsko izdanje na kome se predstavilo pet mladih bendova.

Na CD-u se nalazi cak 18 pesama. Ceo materijal snimljen je u studiju D.A.D. na Panteleju tako da je produkcija na veoma visokom nivou pre svega zahvaljujuci dobroj tehnici i uslovima za snimanje koji su iznad proseka za ovaj deo Srbije.

Bend kojem je pripala cast da otvori kompilaciju je TWO FOLD, koji se predstavio sa cetiri numere: Intro, Skater 57, Murija, DKV. U pitanju je energicni hard core sa primesama nekih drugih pravaca i pomalo iritirajucim vokalima. Bend postoji više od 2 godine i cine ga Vlada (vokal, gitara), Nasko (bas) i Tomke (bubanj).

JUST MRVKA su interesantna pojava na lokalnoj sceni, ne samo zbog cudnog imena vec i zbog melodicnog panka koji sviraju. Cine ga Milan Radivojevic – Billy (gitara, vokal), Dalibor Mišic – Keki (bubnjevi), Stankovic Marko – Frule (bas), Kitanovic Miloš – Miša (gitara). Potencijalni hitovi su: Beznacajan nagon, Grand Prdakšn, Pedigre i Sanjarim.

ZOO je projekat clanova grupe HIBRID, Cire, Gige i Boška. Sirovi pank u maniru Exploited, sa odlicnim soc-ironicnim tekstovima koji, zahvaljujuci svojoj duhovitosti odmah ulaze u uši. Pesme su im neverovatno kratke, gotovo minimalisticke, ali veoma furiozne i efektne: Superman, Traktor, Brus Li i Zoran.

Bend sa verovatno najdužim i najblesavijim imenom na svetu MUZICARI KOJI NE ZNAJU DA DAJU NAZIV SVOJOJ GRUPI je u nekom retro fazonu. Ono što oni sviraju je pomalo sirovo i pomalo depresivno, ali ce svakako naci svoju publiku. Bend kao ideja postoji još od 1999, sa ozbiljnijim radom se krenulo leta 2001. a svoju afirmaciju imalu su kao predgrupa BLOCK OUT-u 2002. Sadašnju postavu benda cine: Igor Ilic (bubanj), Vladimir Stojiljkovic (bas), Petar Ðordevic (gitara), Milan Nikolic (gitara, vokal), Nemanja Ciric (vokal). Za kompilaciju ''Southsiders'' su snimili tri pesme: Tražim te, Ti i ja, Slucajnost.

Mladi entuzijasti okupljeni pod imenom STYPTIC imali su nedavno svoju prvu samostalnu svirku u ''Distorziji''. Grupu cine: Chale (vokal), Milan (bubanj), Wellbe (gitara), Steva (bas) i Prola (gitara). U produkciji Baneta Radulovica na disku su se našle tri njihove stvari: Child Hood,New Kind i Way. Ovo je malo stariji materijal jer su momci u meduvremenu napravili još desetak potpuno novih pesama.

Sve ovo trebalo bi da posluži kao dokaz da rock'n'roll u gradu na Nišavi nije mrtav uprkos ne baš ružicastoj situaciji. Možda ce pojavljivanje na ovoj kompilaciji bar nekom od bendova biti odskocna daska za snimanje albuma za neku od vecih izdavackih kuca. Niški bendovi, definitivno, imaju šta da ponude, ali izgleda da je jedini njihov problem upravo to – što su iz Niša.

preneseno iz Pressinga br 43.