Niške vesti

Slana soba u Nišu

slana-soba U jednom od najstarijih banjsko-klimatskih lečilišta na Balkanu, Niškoj Banji, poznatoj još iz rimskog perioda, osim lečenja i rehabilitacije srčanih, vaskularnih i reumatskih oboljenja odnedavno gostima se pruža prilika da svoje ukupno zdravstveno stanje poboljšaju i haloterapijom – metodom lečenja solju. Preduzeće za pružanje ortopedskih i drugih zdravstvenih usluga ORTO-M, stare niškobanjske porodice lekara i medicinskih stručnjaka Mihailović, otvorilo je „slanu sobu“.

– Reč je o zaista novom vidu lečenja mnogih oboljenja, ponajviše organa za disanje, suvim aerosolom – najfinijim raspršenim česticama prirodne kamene soli. Prisustvo mikročestica soli u vazduhu najdelotvornije je za sprečavanja širenja i razvoja bakterija, virusa i gljivica u organizmu i zbog toga se primenjuje svuda u svetu – priča Đorđe Mihailović, rukovodilac preduzeća. Dodaje da haloterapija predstavlja najuspešniju zamenu za speleoterapiju, koja se vekovima primenjuje u svetu

– Širom planete, a najviše u istočnoj Evropi, od davnina se pacijenti sa problemima u radu disajnih organa i astmom, hroničnim bronhitisom i drugim oboljenjima respiratornog sistema odvode u pećine, ili rudnike soli, gde provode po nekoliko dana uzastopno udišući slani vazduh. Taj tretman na kraju rezultira izuzetnim poboljšanjem opšteg stanja pacijenta najviše zbog posebne mikroklime pećina i rudnika. „Slana soba“ ima autentičnu mikroklimu pećina i rudnika soli i u njoj je koncentracija mikročestica puno veća nego na moru. Primera radi, treba istaći da su sva dosadašnja ispitivanja pokazala da za ljude sa problemima u radu disajnih organa boravak od jednog sata u „slanoj sobi“ u potpunosti može da zameni pet dana boravka na moru ili slanim pećinama – rekao je za „Politiku“ dr Mihailović.

„Slana soba“ u Niškoj Banji je posebno i atraktivno dizajnirana, a napravljena je od prirodne kamene soli. U njoj se primenjuje i haloterapija, ali i terapija zvukom i bojom. U takvom ambijentu, uz pomoć „halogeneratora“, dodatno se i dozirano u sobu ubacuju najfinije čestice kamene soli i stvara se višak negativnih jona, čime se terapeutski uvećava efekat lečenja brojnih bolesti, kaže dr Mihailović:

– Blagotvorna dejstva soli poznata su vekovima i poduprta su medicinskom literaturom. Haloteparija, međutim, što mora da se zna, nije zamena za terapiju lekovima, ali svojim dejstvom skraćuje vreme oporavka, duga ležanja u bolnicama i smanjuje vreme bolovanja. Ujedno produžava vreme remisije, odnosno povratak oboljenja. I, što svakako nije za zanemarivanje terapija u „slanoj sobi“ značajno pomaže i bolesti sinusa, viroze sa čestim infekcijama, kao i oboljenja kože, čak i psorijazu. A u svetu haloterapija često se preporučuje za jačanje imuniteta, vrhunskim sportistima i rekreativcima, ali i kod zdravih, ali umornih ljudi i osoba sa stresom.

Porodica Mihailović će kroz dve godine obeležiti veliki jubilej – vek od kada su njeni članovi na usluzi i u službi zdravlja lokalnom stanovništvu i gostima Niške Banje:

– Moj deda Đorđe, po kojem sam dobio ime, još 1912. godine bio je jedan od prvih lekara u niškom kraju, odnosno prvi sreski lekar Niške i Moravske banovine. Tu tradiciju nastavili su njegovi sinovi lekari, moj otac Zoran i stric Dragan, a kasnije i ja i sestra Mirjana. Tradiciju nastavlja i moj sin Zoran – ispričao nam je Đorđe Mihailović, u ORTO-M u Niškoj Banji.

U Srbiji, inače, rekao nam je dr Mihailović, postoje dve „slane sobe“, i obe su pri Defektološkom fakultetu u Beogradu.

Izvor: Politika