Magazin

Saveti za produženje životnog veka donjeg veša

Donji veš spada u odevne predmete o kojima je veoma važno pravilno brinuti. 

Adekvatna nega ne samo da obezbeđuje njegovu dugovečnost, već održava udobnost i privlačnost donjeg veša tokom vremena

U ovom tekstu ćemo detaljnije ući u svet nege donjeg veša, podelićemo praktične savete o pranju, tehnikama sušenja, pravilnog sušenja i dodatnoj brizi za delikatne tkanine. Prateći ove smernice, donji veš ostaće nepromenjen duži vremenski period. 

Sortiranje veša obezbeđuje postojanost boja 

Prvi korak u nezi donjeg veša je pažljivo sortiranje po bojama i materijalima. 

Razvrstavanje između boja, tipova tkanina i nivoa delikatnosti ključno je za očuvanje njihovog kvaliteta. 

Odvajanjem donjeg veša svetlih boja od tamnijih nijansi, možemo sprečiti eventualno kvarenje boje tokom procesa pranja. Štaviše, odvajanje delikatnih komada čipke ili svile od čvršćeg pamuka ili sintetike štiti ih od trenja ili oštećenja tokom ciklusa pranja, osiguravajući da njihova lepota traje.

Zato ne zaboravite da udoban slip za dečake i devojčice od pamuka obavezno perete odvojeno od svilenih potkošulja ili sintetičkih komada donjeg veša, za što dužu postojanost boje i kvaliteta tkanine. 

Temperatura i način pranja 

U zavisnosti od boje, materijala i vrste dodnjeg veša razlikuje se i način njegovog pranja. 

Za svetle ili bele komade dodnjeg rublja od pamuka, sa izuzetkom grudnjaka, preporučuje se pranje na najvišoj temperaturi uz iskuvavanje. 

S druge strane, ručnim pranjem osetljivog donjeg veša, kao što su grudnjaci i veš sa osetljivim detaljima, u mlakoj vodi sa specijalno formulisanim blagim deterdžentom za delikatne tkanine, tretiramo ih sa nežnošću koju zaslužuju. Na ovaj način, dozvoljavamo deterdžentu da se rastvori, stvarajući blagu kupku za naše donje rublje u kojoj ćemo ih nakon toga istrljati i isprati. 

Za one koji više vole mašinsko pranje, izbor za ovu vrstu donjeg veša je delikatan ciklus sa hladnom vodom koji osigurava da naše donje rublje budu tretirano sa najvećom pažnjom. 

Recite ne omekšivačima

Iako mogu da daju prijatan miris i mek dodir drugim odevnim predmetima, njihovo prisustvo u našoj rutini nege donjeg veša može biti štetno. 

Omekšivači često sadrže hemikalije koje mogu da oštete delikatne tkanine i elastičnost vlakana, što dovodi do preranog istezanja i gubitka potpore. S druge strane, oni mogu da izazovu alergijske reakcije, pa ih je bolje držati dalje od veša koji je u kontaktu sa intimnom regijom. Ovo pravilo je posebno važno pri pranju dečjeg donjeg veša, jer deca mogu biti osetljivija na različite hemikalije. 

Umesto toga, odlučujemo se za običan deterdžent, onaj koji čisti vlakna našeg donjeg veša bez ugrožavanja njihove lepote i dugovečnosti.

Sušenje donjeg veša na vazduhu 

Sušenje donjeg rublja na vazduha osigurava njegovu trajnost i zadržavanje kvaliteta tkanine. 

Iako mašine za sušenje imaju mnogo prednosti i jesu zgodne za velike količine opranog veša, naše donje rublje je bolje da nežno okačimo na sušilice za veš u dobro provetrenom prostoru. Samim tim, bilo bi dobro da veš ne sušimo u kupatilu, u kome je često slabije provetereno. 

Za veš u boji je takođe važno da se suši daleko od dometa direktne sunčeve svetlosti, dok će beli veš ostati nepromenjen čak i na suncu, ali ne predugo. 

Ovaj delikatan proces omogućava našim dragim komadima da se suše prirodno, čuvajući njihov originalni oblik i elastičnost, a istovremeno zadržavaju svoju očaravajuću privlačnost.

Posebna nega čipke

Za donje rublje ukrašeno složenom čipkom ili vezom, potrebna je dodatna pažnja tokom održavanja. 

Pre svega, ručno pranje ovih delikatnih komada, odvojeno od drugog veša,  hladnom vodom i blagim deterdžentom osigurava da se zaštiti od oštećenja. 

Ukoliko ipak želite da operete vaš čipkasti donji veš u veš mašini, to učini jedino uz najkraći ciklus pranja – 30 stepeni ili ciklus ručnog pranja koji će u najmanjoj meri moći da oštete veš sa ovim delikatnim detaljima. 

Pravilno čuvanje je od velike važnosti 

Pravlno skladištenja očuvaće formu i izgled našeg donjeg veša tokom vremena. 

Ovo pravilo je posebno važno za grudnjake koje ne treba presavijati na pola, što može dovesti do deformisanja. Mnogo bolji način za njihovo čuvanje je slaganje jednog u drugi i smeštanje u posebno pregradu ili fioku. Ovaj način čuvanja, zaštitiće oblik korpi vaših grudnjaka mnogo duži vremenski period, što je mnogim ženama veoma bitno.

Što se tiče bokserica, slip komada i delikatnih kompleta, trebalo bi ih staviti u odvojene pregrade organizatora donjeg veša, kako bi se sprečilo njihovo zapetljavanje i takođe menjanje oblika. 

Koristite torbe za donje rublje

Negovanje naših delikatnih komada veša tokom mašinskog pranja može se podići na viši nivo ukoliko se odlučimo za korišćenje torbe za donji veš. 

Ovaj predmet koji uglavnom izgleda kao mrežica sa postavljenim ojačanjem, pružiće  donjem vešu dodatni sloj zaštite, osiguravajući da naši omiljeni komadi ostanu neoštećeni i zadrže svoj oblik i prvobitni izgled tokom procesa pranja.

Prihvatajući ove sveobuhvatne savete i prakse, možemo podići naš način nege donjeg veša od prosečnog do izvanrednog. 

Od preciznog sortiranja, preko ručnog pranja delikatnih tkanina sa ljubavlju, do čuvanja svakog komada na pažljiv način – donje rublje će na našu predanost uzvratiti dužom udobnošću i nepromenljivošću tkanine. Zato se uvek setite da je pravilna nega donjeg veša osnova za komfor tokom celog dana! 

Pročitajte i...