Kulturna dešavanja

Predstava Medvjed Zijaha Sokolovića

Zijah Sokolović Klub Doma Vojske, subota, 28. avgust, 20 časova
(cena ulaznice 500 dinara, kontakt 063/107-36-35)
Učestvuju: Zijah Sokolović (glumac), Primož Simončić (saksofon), Iztok Vidmar (bas gitara), Jelena Ždrale (violina), Majran Stanič (bubnjevi).
Režija: Zijah Sokolović

Susret Antona Pavloviča – među glumcima obožavanog Čehova i Zijaha Sokolovića – oduvek obožavanog Zije rezultirao je muzikom duše. Baš tako su se usred nota sreli njih dvojica – bard pisane reči i bard pozorišne scene. Čovek koji tišinom ume da govori – na jednoj i onaj koji tu tišinu na sceni pretvara u čudesno stvarne svetove – na drugoj strani, obojica zapravo na istoj strani sveta – onoj koja ovaj život čini smislenim mestom za bivstvovanje.

Čehov i Sokolović sreli su se u predstavi Medvjed, koju je slavni sarajevski glumac, u sopstvenoj režiji, igrao na zatvaranju Desetog internacionalnog festivala alterntivnog i novog teatra INFANT u Novom Sadu. Sokolović u ovoj predstavi igra Smirnova a ostale likove igraju instrumenti slovenačkog xez kvarteta Lolita. Ovo neobično glumačko traganje za novom pozorišnom formom, novim pozorišnim izrazom i rečnikom, osim eks-ju transverzalom proputovalo je i mnoge svetske festivale na kojima je osvojilo razne zgodne nagrade, među kojima je i nagrada za najbolju režiju na šestom Međunarodnom festivalu monodrame u Moskvi.

Predstava Medvjed koja je zapravo dramatizacija teksta poznatog ruskog pisca A.P. Čehova predstavlja sofisticirani spoj glume Sokolovića i muzike slovenačke grupe, svojevrsni dijalog glumca i instrumenta.

Nagrade:

• Prva nagrada na 5.međunarodnom festivalu monodrame, Bitolj, Makedonija, 2003.
• Specijalna nagrada na 5.međunarodnom festivalu monodrama ‘Vidlunja’, Kijev, Ukrajna 2004.
• Nagrada za najbolju mušku ulogu / Nagrada za najbolju režiju / Nagrada za muziku grupi «Lolita» na 4.međunarodnom festivalu alternativnih predstava «Fest Po» Novi Bečej – SCG, 2004.
• Nagrada «Mravac» za autorsku poetiku na 25.međunarodnom festivalu «Dani teatra» u Mostaru, BiH, 2004.
• GRAN PRI za najbolju mušku ulogu na 2.međunarodnom festivalu monodrama «Armono» Jerevan, Armenija, 2004.
• GRAN PRI za najbolju režiju na 6.međunarodnom festivalu jednog glumca Moskva, Rusija, 2004.
• Medienpreis na 4. internacionalnom festivalu monodramae u Kielu, Nemačka, 2004.
• „ANIMA“ Zlatna maska/ nagrada za najboljeg glumca, 2005.
• Nagrada za najbolju autorsku muziku grupi LOLITI na 8. internacionalnom festivalu TREMAFEST