Niške vesti

Poreska obaveza jednaka budžetu festivala!

ivan-blagojevicDirektor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević demantuje da je država oštećena zbog nepravilnog poslovanja festivala i kaže da je krivična prijava koju je Poreska uprava prodnela protiv njega Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu posledica nerazumevanja specifične festivalske problematike od strane poreskog terenskog inspektora koji je vršio kontrolu.

Na konferenciji za novinare održanoj povodom saopštenja koje je Poreska uprava prosledila medijima, od kojih su neki potpuno netačno u naslove vesti stavili da je direktor Nišvilla „priveden“ ili „uhapšen“ – „zbog sumnje da je utajio porez u iznosu od oko 25.7 miliona dinara“ – što je inače ravno ukupnom budžetu festivala, Ivan Blagojević je izrazio čuđenje zašto poreznici nisu sačekali da se odluči po njegovoj žalbi, pre izlaženja u javnost sa informacijom – i najavio sledeće izdanje festivala od 16. do 19. avgusta 2012. godine.

Formulaciju saopštenja Poreske uprave da je „krivično delo falsifikovanja službene isprave izvršio na taj način što je sačinio, svojim potpisom i pečatom overio PDV prijave neistinitog sadržaja“ – koju su preneli mediji – direktor Nišvilla tumači kao tendencioznu jer poreski inspektor nije naglasio da je Nišville imao pravo i da prihoduje istovetan iznos, te da je jednostavno inspektor mogao da izmeni poresku prihjavu zaduživanjem i razduživanjem Nišvilla za isti iznos.

– Država ionako nije oštećena ni za jedan dinar – naglasio je Blagojević i napomenuo da je kontrola terenskog inspektora trajala pet meseci, kao i da je ovo treća krivična prijava u poslednje dve godine prema Nišvillu, a da su prethodne odbačene.

Blagojević kaže da se organizacija ovogodišnjeg festivala pretvorila u horor film „pokušaja poreskog ubistva“ nakon tendenciozne „preventivne blokade“ računa uoči samog festivala, kako bi se, onemogućilo njegovo održavanje – u čemu se, na sreću, nije uspelo zahvaljujući razmevanju drugostepene komisie regionalne Poreske uprave – filijala Niš, koja je usvojila žalbu i deblokirala Nišville pred sam festival. Indikativno je i to da tri prethodne kontrole od strane inspektora iste institucije nisu pronašle ništa od poreskih prekršaja koji je poslednji terenski inspektor utvrdio na preko 50 strana zapisnika, odnosno, rešenja, na kojima je obračunao i kamate na „neplaćene“ dažbine državi za poslednje tri godine, a što je „promaklo“ njenim prethodnicima. Naravno, nastavlja Ivan Blagojević, ovakvo rešenje ne bi bilo moguće kada bi naši poreski zakoni iz ove oblasti bili precizni, a oni međutim, ostavljaju veliku mogućnost za „slobodno sudijsko uverenje“. Čak i u smislu da je Nišville, ponekada i za svega nekoliko sati koje muzičari provedu u Nišu, dužan da im uplati penzijsko i socijalno osiguranje. Ispada i da je trebalo da povežemo radni staž Solomon-u Burke-u koji je, inače, preminuo svega desetak dana posle nastupa na Nišvilu! Takođe inspektor je nedosledan jer obračunava poreze za izvođače čas kao za pravna, a čas kao za fizička lica – zavisno od toga gde može da obračuna veću poresku stopu!!!
O svemu ovome sam se prethodnih meseci puno konsultovao sa organizacijama i produkcijama koje obavljaju delatnost organaizovanja umetničkih i zabavnih programa poput Exita, Beogradske Arene, Sava Centra, Jugokoncerta, Muzičke omladine (…) – ali niko od pomenutih ne plaća sve ono što se Nišvillu stavlja na teret. Zato smo se i dogovorili da preko udruženja festivala hitno podnesemo zahtev za izmenu zakonskih propisa u smilu da se tačno precizira šta se plaća – kako za komercijalne koncerte, tako i za umetničke programe i festivale od nacionalnog značaja.

Zakon takođe ostavlja mogućnost poreskim inspektorima da troškove prevoza, smeštaja i obroka učesnika (na šta se Nišville obavezuje ugovorima i za šta je platio PDV) ubroji u honorare i onda na sve to zaračuna porez na honorar od 20 posto – jer u zakonu stoji: „honorari i ostala davanja umetnicima u zemlji“. Po toj logici u honorare za oporezivanje se može uračunati i iznajmljivanje opreme, montaža bina i tribina, garderoba, toaleta za izvođače, jer kako je obrazloženo u rešenju inspektorke, parafraziram „oni imaju honorare pa neka sami plate smeštaj, obroke… po toj logici – neka sami obezbede gde će se presvlačiti, na čemu će svirati, neka obezbede tribine za publiku….tako da ispada da festival nema nikakve troškove poslovanja iako je na sve te usluge uredno platio PDV.

S druge strane, terenski poreski inspektor nije uzeo u obzir član 17, stav 3 iz ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje Srbija (bilo od kada je samostalna država, ili kao država sukcesor SFRJ, SRJ, Državne zajednice SCG) ima sa velikim brojem zemalja. U tom članu i stavu (koji je tipski u ugovorima sa svim zemljama) stoji i da je organizator oslobođen plaćanja poreza i doprinosa državi Srbiji ukoliko je reč o kulturnom programu međudržavne saradnje ili programu koji se većim delom finansira iz javnih fondova države Srbije i/ili lokalnih samouprava. A to je upravo slučaj sa Nišvillom, jer ovaj festival već godinama finansijski podržavaju Grad Niš – u budžetu se planiraju sredstva za Nišville kao javnu gradsku manifestaciju, a finansijsku pomoć, takođe u u granicama mogućnosti, pruža i Minsitrastvi kulture, koje je sa Nišvilom kao manifestacijom od nacionalnog značaja ima potpisan protokol. Takođe finansijsku podršku imamo i od ambasada i kulturnih centara mnogih zemalja.

Ivan Blagojević dodaje da inspektorka nije uvažila neke tako očigledne primedbe na njen zapisnik, pa je tako između ostalih nelogičnosti, i u Rešenju o poreskoj kontroli ostavila stavku da kao troškove prevoza uključene u autorski honorar, treba oporezovati i sponzorstvo od 500.000 dinara koju je uplatio prošlogodišnji sponzor „Lasta“ i na tu sumu platio PDV!
– Inače, svih prethodnih godina Nišville jazz festiva je imao permanentnu pretplatu PDV-a između 1,5 do 2 miliona dinara, što su potvrdile prethodne kontrole. Nadamo se da će drugostepeni organ uvažiti našu žalbu i ukiniti Rešenje terenske poreske kontrole – zaključuje direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević.

Pročitajte i...