Nišville Jazz Festival 2013

Otvaranjem Muzeja Miše Blama počeo „Nišvil“

blagojevic-i-misa-blamOtvaranjem „Muzeja džeza Miše Blama“ u galeriji „Salona 77“ u niškoj Tvrđavi, zvanično je počeo ovogodišnji internacionalni „Nišvil“ džez festival.
Reč je o izložbi instrumenata, partiturama, dokumentima, fotografijama, posterima i raznim ličnim predmetima poznatih muzičara koje je tokom 40 godina prikupio jedan od najboljih poznavalaca džeza na ovim prostorima i kontrabasista.

-Ovo je jedna desetina moje arhive koju sam sakupio tokom40 godina. Pokušao sam da napravim priču o džezu u predratnom periodu, ratnom, posleratnom i savremenom dobu. Tu su tri plakata koje više nema niko a posebna su priča instrumenti naših džez velikana. Ako uspemo u nameri, Srbija će dobiti prvi džez muzej u Evropi – kazao je Blam.

On je podsetio da Srbija od dolaska džeza na „stari kontinent“ nije kasnila za ostalim evropskim zemljama, o čemu postoje brojne fotografije I pisani tragovi kao svedočanstvo. Na izložbi se mogu videti prvi kornet Duška Gojkovića, klarinet Miće Markovića, trombon Zvonimira Skerla, ali I prva violina njegovog oca Rafaila Blama na kojoj je svirao džez još 1927. godine.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević da je Muzej Miše Blama jedan od načina da se sačuva od zaborava istorijat džeza na ovim prostorima.

-Nišvil se odavno nosi mišlju da nastavi da nastavi misiju Miše Blama i da Srbija jednoga dana, na mnogo većoj kvadraturi od ove – dobije jednu ovakvu instituciju, kazao je Blagojević.

Blic

Pročitajte i...