Magazin

Omiljena destinacija – Halkidiki

Svake godine putujemo u Grčku, Halkidiki prosto obožavamo! Uvek pronađemo nova mesta, nove plaže i nikad nam nije dosadno. Svako letovanje nam je fantastično jer je Halkidiki neprevaziđena oaza… tamo nas uvek dočeka sunce, more, masline, buzuki, vino i sirtaki.

Halkidiki je poznat po svoja tri poluostrva, takozvana „tri prsta“: Kasandri, Sitoniji i Atosu. Kasandra je najposećenija, na Sitoniji su najbolje plaže, a Atos ( pre svega Sveta Gora ) ima posebno mesto u našim srcima.

Na Halkidikiju možete provesti ceo odmor sedeći u jednom letovalištu, kupati se na samo jednoj plaži ili ga provesti aktivnije: istraživati mnoga mesta, otkrivati skrivene plaže, istorijske spomenike, crkve i manastire…

Halkidiki

Ono što je sigurno je kupanje u kristalno čistom moru, sunčanje na peščanim plažama okićenim ‘’plavim zastavicama’’ i uživanje u grčkim specijalitetima.
Važno je otputovati, odmoriti se, plivati i kupati se, dobro se hraniti a pre jela nije zgoreg trgnuti koju metaksu ili uzo…samo bez preterivanja, molim.

Sve je organizovano i podređeno turistima…Halkidiki ima sve što je potrebno: prodavnice, supermarkete, pekare, butike, banke, klinike, turističke i rent a car agencije…Restorane i taverne za uživanje u tradicionalnoj grčkoj hrani, morskim specijalitetima i svežoj ribi koju su ribari doneli tog dana u luku. Barove i klubove pored obale, prepune mladih koji takođe uživaju u ritmu grčke, srpske i svetske muzičke scene…
Pefkohori i Kalitea na Kasandri su poznati po noćnom životu.

Sitonija je mnogima ukrala srce i učinila da zaborave na druge regije. Sitonija ima prelepe plaže, ona je idealna za turiste željne obilaska koji su raspoloženi da svaki dan obiđu novu plažu. Sitoniju krase popularna mesta kao što su za Nikiti, Neos Marmaras, Sarti…

Atos ima manje razvijen turizam ali ima Svetu Goru. Sveta Gora je jedno od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu sa 20 suverenih manastira, gde nema drugih naselja osim monaških.

Sa Halkidikija, pored lepih uspomena, obavezno ponesite maslinovo ulje, med i vino kupljeno od lokalnih proizvođača.

Maslinovo ulje

Pročitajte i...