Magazin

Odradite migraciju analitike na vreme

ga4

Već neko vreme je jedna od vodećih tema u IT sferi nova analitika koju je Google spremio za svoje korisnike. Kako su podaci o ponašanju korisnika na sajtu bitni i važno je znati koji je to sadržaj koji je najpopularniji, analitika pruža odgovore na ova i brojna pitanja koja zanimaju vlasnike sajtova.

Čitavi timovi se bave analitikom i ukoliko zaista vodite računa o saobraćaju na vašem sajtu, ove podatke možete preokrenuti u korist vašej poslovanja. Analitika u većini slučajeva pomaže pri kreiranju sadržaja, plasiranju proizvoda ali i kada je u pitanju donošenje bitnih odluka.

Zašto je vreme bitno?

Kao datum finalnog prelaska na novu platformu je najavljen 1. jul ove godine. Od trenutka kad se saznalo da je doneta konačna odluka za migraciju, velike kompanije su požurile da pronađu najbolji način da izvrše prelazak i u isto vreme koriste podatke sa dve platforme. Kako se podaci iz UA verzije ne mogu preneti u novu GA4 verziju, ne postoji mogućnost lake i brze migracije te morate na vreme odreagovati kako bi prelazak prošao najbolje i najbezbolnije za vaš posao.

Ovo znači da je vreme bitan faktor i od izuzetnog je značaja da shvatite zašto se toliko sajtova već odlučilo za migraciju. U trenutku dok se vi razmišljate o migraciji, vaša brojna konkurencija već gradi istoriju podataka i radi na novim marketinškim kampanjama kako bi uspešno plasirala proizvode i izgradila jači brend.

Kako da izvršite migraciju?

Prvo je potrebno da se informišete o novoj platformi, zašto je ona bitna za vaše poslovanje i koji su uslovi pod kojima će se skupljati podaci. Nakon toga, kada donesete odluku o migraciji, potrebno je da shvatite da nije moguće da jednostavno prenesete sve podatke u novu verziju. Ovo je posebno važno kada je u pitanju pravovremena GA4 migracija za E-commerce jer sajt koji ima ovu opciju ima i veću potrebu za analitikom. Razmislite o podešavanju naloga, načinu na koji se koristi platforma, ali i kolik

o je jednostavno da ceo ovaj proces uradite sami. Sa druge strane se nalaze iskusni timovi koji godinama posluju u ovoj oblasti i mogu da vam pomognu da uspešno izvršite migraciju i pravilno podesite novi nalog. Pored toga, mogu da vas obuče kako biste sami umeli da baratate podacima, kreirate izveštaje ali i naučite kako da podesite praćenje određenih podataka.

ga4

Prednosti GA4 analitike

Potencijalni posetioci vašeg sajta sigurno razmišljaju o privatnosti i načinu na koji mogu bezbedno da surfuju. Upravo je privatnost jedna od stvari koja je poboljšana u novoj verziji analitike i ova platforma je usklađena sa novim regulativama kada je sigurnost podataka u pitanju. Pored toga, u ovoj verziji su vam dostupnije brojne metrike koje će biti od izuzetnog značaja za digitalni marketing jer ste u mogućnosti da malo bolje razumete ponašanje korisnika i njihovo vreme provedeno na vašem sajtu.

Kako koristiti novu platformu?

Novi izgled i malo drugačije funkcije ne treba da vas uplaše na samom početku. Setite se kako ste prvi put razmišljali kada ste počeli sa praćenjem analitike. Nije isključeno da će vas i ovog puta obuzeti isti osećaj i da će se stvoriti doza straha usled neupućenosti. Ukoliko se odlučite da poverite migracju iskusnom timu, poput Four Dots tima koji se godinama bavi analitikom, stvarate sebi šansu da od stručnjaka upijete znanje i naučite kako da raspolažete svim dobijenim podacima, podesite praćenje podataka ali i naučite kako da te podatke iskoristite u vašem budućem radu.

Iako je do jula ostalo još dosta vremena, potrebno je da što pre podesite nalog i započnete proces migracije. Ovo će vam omogućiti da preostalo vreme iskoristite kako biste naučili koje sve funkcije vam nudi nova platforma ali i na koji način da iskoristite podatke dobijene u staroj verziji.

Pročitajte i...