Kulturna dešavanja

Nova Muzika 20. i 21. veka

nova-muzikaRadionica o Novoj Muzici koja uključuje predavanje, preslušavanje i upoznavanje sa savremenom klasičnom muzikom, minimalizmom i postminimalizmom će se održati 5. decembra u terminima od 10-14h i 15-19h u Maloj sali SKC-a u Banovini.

Radionicu vodi Branka Parlić, nastavnik stručnog predmeta na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu

Multimedijalno predavanje se sastoji iz dva dela. Bavi se predstavljanjem savremene klasične muzike 20. i 21. veka. Prvi deo se sastoji od teorijskog upoznavanja sa muzičkim tokovima i istaknutim kompozitorima ovog perioda. Drugi deo uključuje preslušavanje primera pomenute muzike kao i interakciju sa publikom.

Pijanistkinja Branka Parlić spada u najistaknutije interpretatore savremene klasične muzike u istočnoj Evropi. Diplomirala je krajem sedamdesetih na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. profesorke Ogle Mihailović a usavršavala se na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici kod profesora Pariskog Konzervatorijuma Pjera Sankana (Pierre Sancan). Sa delima Erika Satija, Filipa Glasa, Majkl Najmana, Džona Kejdža, Arvo Perta, Wim Mertensa, Miroslava Štatkića, Viktora Ekimovskog… Branka Parlić je proteklih godina nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Madjarskoj, Makedoniji, Švajcarskoj. Radi kao nastavnik klavira na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Umetnički je direktor Art scene u okviru Exit festivala u Novom Sadu.

Radionicu su pomogli Francuski Kulturni Centar i Studentski Kulturni Centar Niš.

Pročitajte i...