Nišville Jazz Festival 2013

Nišville 2013 – Drugo veče

drugo-veceDrugo festivalsko veče Nišville džez festivala očekivalo se da obeleži legendarni rok bubnjar, ovoga puta u džez kombinaciji, Džindžer Bejker. Međutim, šou su preoteli Deca Loših Muzičara.

Prvi na programu bio je Krug Vladice Stojiljkovića, lokalnog muzičara. Poznat po Nišu kao rok muzičar, pre nekog izvesnog vremena se prešaltao na džez. Njegov sinoćni set pesama poput „Eva“, „Balkan bluz“, „U svetlu meseca“, „Voda“ i drugih, bio je mešavina roka, džeza, etno muzike i na kraju i tanga.

Damir Out Loud je berlinski kvartet koji predvodi srpski trubač Damir Bačikin. Publici su predstavili isključivo autorski repertoar sa debi albuma Graduation day. Topli zvuci trube bili su još opuštajući u sjajnoj kombinaciji sa ksilofonom. Kada vas ksilofon maksimalno opusti tada se ostatak benda agresivno uključi i naglo podigne tempo, što je koncert samo činilo upečatljivijim i zanimljivijim. Izvedene numere varilale su od eksperimentalnog džeza do dram end bejsa, ali nije izostao ni klasičan džez. Damir i ekipa svirali su: „Foreign office voyage“, „Medium rare“, „Boys Food“, „Born in Beijing“, „Joint“, „Miles Medley“, „Face with hair“ i „Introducimg drum n bass“.

Moondance Big Band sastavljen je od izvrsnih džez muzičara pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Zajedno sa poznatim glumcem, ujedno i dobrim muzičarem, Sergejom Trifunović izvodili su pesme Dejvida Bouvija, Boba Marlija, Olivera Mandića i drugih. Sergej je prošao ispod klavira ne bi li došao do mikrofona, i poznat po svojim šalama, povremeno je imao upadice. Izdvaja se kada je momku iz publike, koji je „negodovao repertoaru“ rekao da će ga pesma po izboru koštati 150 eura. Šalu na stranu, Sergej je u pratnji vokalistkinja Jelene Jovović, Bojane Stamenov i Bojane Račić imao interesentan, doduše malo usporeniji, nastup. Već tokom tog koncerta ispred bine napravila se gužva i igralo uz „Let’s Dance“, „Get Up Stand Up“, „Moondance“, „Walking on the Moon“, „Ljuljaj me nežno“, „Nije za nju“, kao i autorsku pesmu jedne od Bojana – „Kišobran“.

Od Džindžera Bejkera se očekivalo mnogo više. Jedan od najboljih rok bubnjara, pionir hard roka sa grupom Cream, sinoć nije dao sve od sebe. Uručena mu je nagrada, grand prix festivala Šaban Bajramović, za najbolju džez fuziju. Bejker je delovao nezainteresovano, nije ni ustao sa bubnja, samo se kratko zahvalio. Ovo je još jedna zamerka koja postoji već godinama organizatorima, dokle više dodvoravanja sa nagradama nekome ko je na papiru „velikan“. Nagrade na festivalima bi trebalo da se uručuju posle nečijeg nastupa, da se ona zasluži. Koncert njegovog benda Ginger Baker Jazz Confusion bio je dobar, ali ne ubedljiv. Netipično za džez, delovalo je kao da sviraju u zoni komfora i da nije bilo spremnosti za neko isticanje.

Trubač Bobi Karkases najavljen je kao guru kubanskog džeza. Nije to bilo previše živahno kao što se očekivalo, više je bilo u rumba sitlu, ili još opuštenije – bolero. Počeo je sa „Besame Mucho“ i u toku sat vremena pored autorskog materijala imao je još po koju obradu.

drugo-vece-2

Za kraj, da „izvade situaciju“, bili su Deca Loših Muzičara. Malo tu džeza ima, slobodno možemo reći da je ovo bila prava rokenrol žurka na Nišvilu. Ivan Jevtović je krenuo u odelu, sa belim šeširom, a posle mnogo ludovanja završio je go do pojasa. Krenuli su sa pesmom „Ljubav“, provukli hit „Konji vrani“, a euforično je bilo za „Vlade Divac“ i „Dobar Dan“. Jevtović je u jednom trenutku uradio i stejdž dajv sa bine (skok u publiku), Nišlije su ga pronele kroz masu i naravno bezbedno vratile na binu. Odličan šou DLMa za zatvaranje druge večeri, bio je nagrađen i pozivom na bisu, koji je ovoga puta ispoštovan, za razliku od prethodne večeri sa Vasilom Hadžimanovim.

Fotogalerija – Nišville 2013
Piše: Miloš Najdanović – BalkanRock

Pročitajte i...