XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Nišville 2010 | Roy Hargrove na Nišvillu 2010

Roy

Višestruki dobitnik Grammy-a dolazi u Niš

Jedan od vodećih jazz trubača i višestruki dobitnik Grammy nagrade Roj Hargrou (Roy Hargrove) biće jedan od headlinera XXVII izdanja Nišville jazz festivala

Ugovor sa ovim, u osnovi hard-bop muzičarem svetskog glasa je potpisan juče, a Hargrou će u Nišu nastupiti sa svojim kvintetom u čijoj su postavi i saksofonista Džastin Robinson (Justin Robinson), klavirista Džonatan Batiste (Jonathan Batiste), kontabasista Amin Salim (Ameen Saleem) i bubnjar Montez Kolmen (Montez Coleman).

Četrdesetogodišnji Roj Hargrou, koji se praktično od kraja osamdesetih neprestano nalazi na listama najboljih trubača, kompozitora i aranžera magazina „Downbeat“, višestruki je dobitnik i prestižne Grammy nagrade u različitim jazz kategorijama, a ove godine je nominovan za najbolji jazz solo u kompoziciji „Ms. Garvey, Ms. Garvey“ sa albuma njegovog big benda „Emergence“.

Hargrou je, pod uticajem velikana poput Cliforda Browna, Majnarda Fergusona i Fredija Habarda, počeo da svira trubu u tinejdžerskim godinama, a veliki, verovatno i presudni podsticaj njegovoj budućoj karijeri dogodio se 1987. godine, kada je u nenajavljenu posetu njegovoj srednjoj školi „Dallas Arts Magnet“ došao tada već svetski poznat Wynton Marsalis, koji je toliko bio oduševljen talentom mladog trubača, da mu je organizovao specijalnu nastavu i za to isto leto omogućio Hargrou nastupe u Njujorku, Evropi i Japanu. Nastupi u postavama koje su predvodili Bobby Watson, Ricky Ford, Carl Allen, Don Sickler (Superblue band) već tada su Hargroua ustoličili kao značajnog člana njujorške jazz scene. Posle maturiranja naredne godine, Hargrou leto ponovo provodi na turnejama sa velikim muzičarima (Clifford Jordan, Jerome Richardson, Tete Montoliu). Na jesen, između ostalog i kao stipendista magazina „Downbeat“ u kojem je proglašen za najboljeg jazz solistu godine, upisuje Berklee School of Music, ali se već 1990. seli za Njujork gde je u međuvremenu započeo i diskografskui karijeru kao vođa svog sastava i upisuje džez odsek tamošnje New School.

Kao vodja različitih sastava (Quintet, RH Factor, Big Band…) Hargrou je objavio dvadesetak albuma medju kojima i „Tenori našeg vremena“ na kojem su svirali i Johnny Griffin, Stanley Turrentine, Joe Henderson i Joshua Redman. Nastupao je i snimao sa vodećim jazz imenima (Sonny Rollins, James Clay, Frank Morgan, Jackie McLean, Slide Hampton, Dianne Reeves, Abbey Lincoln, Helen Merrill, Jimmy Smith, Cedar Walton, Oscar Peterson, T.S. Monk, Shirley Horn, Dave Brubeck, Roy Haynes, Herbie Hancock, Michael Brecker, Kevin Mahogany, Jimmy Cobb, Mike Stern… ), ali i sarađivao sa umetnicima iz drugih muzičkih žanrova: Erykah Badu, D’Angelo, Diana Ross, Vanessa Williams, Boz Scaggs, Gilles Peterson, Linda Ronstadt, Rod Stewart, Gladys Knight…