XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Nišville 2010 | Prateći program

nisville-prateci-program

Prateći program

Voditeljica programa je riječanka Martina Vrbos je jedna od najtalentovanijih pevačica na hrvatskoj muzičkoj sceni, a širu afiramaciju na prostorima bivše jugoslavije stekla je kao voditeljica emisije „Blok“ na „MTV Adria“.

Muzičku karijeru počela je u grupi Putokazi, a posle toga je gostovala na albumima i koncertima nekih od najznačajnijih Hrvatskih, Slovenačkih, Srpskih i BiH muzičara ( Gibonni, Oliver, Zoran Predin, Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Massimo i mnogi drugi…).

Krajem prošle godine objavila je prvi solo album „Sve moje boje“ sa10 kompozicija, od kojih za većinu Martina potpisuje tekst i muziku. Kao što je nagovešteno na pomenutom albumu, Martina u poslednje vreme svoj muzički izraz na nastupima sve više usmerava ka džezu. Kao ko-voditelji uz Martinu Vrbos će se svake veceri smenjivati učesniciglavnog programa: Rambo Amadeus, Zdenka Kovačiček, Miša Blam, Vladimir Četkar.

Otkrivanje spomenika Šabanu Bajrtamoviću

Na dan početka ovogodišnjeg Nišvila, 12. avgusta, tačno u podne u centru Niša uz prigodni performans, biće otkriven spomenik kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću – rad akademskog vajara Vladana Ašanina. Inicijator spomenika ovoj muzičkoj legendi je Nišville jazz festival, a izradu spomenika, osim direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića, finansijski su pomogli prijatelji, saradnici i poštovaoci Šabana Bajramovića: Goran Bregović, Goran Paskaljević, Ljubiša Samardžić, Miloš Simonović, Mirko Miljuš, Zoran Živković, Esma Redžepova, Ivan Blagojević.

Nišville workshop

I ove godine se u sklopu festivala se održava besplatni Nišville workshop, koji je prethodnih godina okupljao polaznike iz cele Srbije ali i inostranstva. Prošle godine, radionice za skoro sve grupe instrumenata koji se koriste u džezu je pohađalo oko 80 polaznika, učenika muzičkih škola i studenata muzičkih akademija, ali i samoukih muzičara koji su imali priliku da steknu nova znanja i iskustva u neposrednom kontaktu sa velikim imenima svetske džez scene. Tokom prethodnih godina predavači su bili Miroslav Vitous i Johnny Alfred Tevreden (kontrabas i bas gitara), Randy Brecker i Michaela Rabitsch (truba) , Candy Dulfer, Grace Kelly i Omri Ziegel (drveni duvači, instrumenti sa trskom i flauta), Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick, Ratko Zjača, Robert Pawlik i Daniel Marques (gitara), Jamie Davis i Vicky Almazidu (vokal), Milcho Leviev (klavir) Yahia Khalil i Ben Schroder (bubnjevi), Michaellea Rabitsch (truba i limeni duvači), kao i kompletna postava sastava Mingus Dynasty.

Ove godine među predavačima su skoro svi headlineri festivala: Terje Rypdal, Roy Hargrove, Georgie Fame, Zdenka Kovačiček, Saskia Laroo, Lance Lopez, Ori Dakari, Simone Zanchini… Radionice se održavaju u sali Simfonijskog orkestra i galerija „Sinagoga“ i „Salon 77“.
Kao i prošle godine, pokrovitelj Nisville jazz workshopa je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Movie stage

U sklopu pratećih programa, Nišville jazz festival ove godine organizuje i besplatni „Movie stage“ kod „Salona 77“ na kojem će biti prikazivani igrani i dokumentarni filmovi sa jazz tematikom.

Rolling stage

Tokom festivala, u sklopu „Rolling stage“ matine programa na dvospratnom otvorenom autobusu, na raznim punktovima u gradu nastupaće učesnici ovogodišnjeg Nišville jazz festivala.

Press konferencije

Konferencije za novinare sa učesnicima programa održavaće se svakog dana tokom festivala, u 12:00 u Nišville press centru (Galerija „Paviljon u Tvrđavi“) – osim na dan otvaranja festivala (četvrtak 12. avgust) kada će pres konferencija, zbog otkrivanja spomenika Šabanu Bajramoviću – početi u 13:00.