XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Nišville 2010 | Georgie Fame – britanski ritam i bluz

georgie

Mister Yeh Yeh

Georgie Fame jedan od najoriginalnijih predstavnika britanske scene, sa upečatljivim stilom mešavine jazz muzike i američkog ritma i bluza nastupiće 13. avgusta na predstojećem Nišvillu.

Veliku popularnost stekao je još šezdesetih godina kada je sa svojim pratećim bendom „Blue Flames“ imao velike hitove: „Yeh, Yeh“ (kompozicija latin jazz legende Monga Santamarie sa tekstom Džona Hendiksa) iz 1965. i „Getaway“ iz 1966. koji su stigli do prvih mesta britanske top liste..

Njegov treći „broj jedan“, ali bez Blue Flames bila je „Balada o Boni i Klajd“ (1968). U Fejmovom bendu tokom šezdesetih su izmeÑ’u ostalih svirali i Mitch Mitchel (kasnije bubnjar Jimmi Hendrix Expirience-a) i tada maladi John Mclaughlin.

Snimao je i nastupao sa „bratom po oružju“ orguljašem sastava Animals Alanom Prajsom (Alana Price), a saradnja sa Vanom Morisonom (u čijem je bendu Georgie Fame i umetnički direktor) traje do današnjih dana.

Od samih početaka njegov stil je bio dosta oslonjen na swing, a vremenom se sve više okretao džezu. Svojevrsno priznanje bila je jednogodišnja turneja sa big bendom slavnog Count Basie-a. Jedno vreme je saradjivao i sa sastavom Rhythm Kings koji predvodi bivši Rollingstones basista Bill Wyman, a u Nišu će se predstaviti sa svojim trijom Three Line Whip u okviru koga nastupa sa svojim sinovima Tristanom i Džejmsom.