Niške vesti

Niška deca, deca drugog reda

Malo implantanata za operaciju dece

Malo implantanata za operaciju dece

Zahvaljujući savremenoj metodi lečenja gluvih i nagluvih osoba, odnosno ugradnji kohlearnog implantanta koja se radi na Klinici za uho, grlo i nos u Nišu petnaestoro dece iz cele jugoistočne Srbije moći će ponovo da čuje i da govori. Direktor ove klinike prof. dr Miško Živić kaže da na listi čekanja ima 12 mališana, ali je problem što Republički fond za zdravstveno osiguranje niškoj klinici godišnje daje samo pet implantanata, dok Beograd ima pravo na 20, a Novi Sad na 10.

Nisu niška i deca iz jugoistočne Srbije deca drugog reda. Znam da je implantant jako skup, jer košta oko 20.000 evra, ali to nije mnogo ako mališana vratite potpuno normalnom životu. To je ogroman novac za jednu porodicu. Nije pošteno da Beograd četiri puta dobije više implantanata, a Novi Sad dva puta više nego mi. Imamo sjajne rezultate jer neka od one dece kojoj smo ugradili implantant već su počeli da pričaju. Duga je rehabilitacija, najmanje po dve, tri godine jer ta deca prvo moraju da čuju da bi mogla da nauče pričaju – veli Živić.

Direktor niške filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Borivoje Milošević kaže da će ukoliko sa ove klinike zaista dokažu da im je neophodno više ovih skupih pomagala zatražiti više sredstava za ovu namenu.
Dr Živić naglašava da je kohlearni implantant sofisticirano tehničko pomagalo koje se ugrađuje u unutrašnje uvo, i koje omogućava gluvim i teško nagluvim osobama da ponovo čuju.

– Kohlearni implantant zamenjuje izgubljenu funkciju unutrašnjeg uva, na taj način što prihvata zvuke, a zatim ih u govornom procesoru pretvara u električne signale. Ovi električni signali se preko elektrode koja je ugrađena u unutrašnje uvo prenose slušnim živcem ka moždanim centrima. Posledica ovoga jeste da do tada potpuno gluve osobe dolaze u kontakt sa zvukom, a pravilnom rehabilitacijom postiže se razumevanje govora, kao i razvoj sopstvenog govora. Dobro rehabilitovana deca mogu da pohađaju redovnu školu – ističe on.

Kohlearnom implantacijom moguće je pomoći gotovo svoj gluvoj deci uzrasta do 8 godina. Kod dece starije od osam godina i odraslih osoba koje nisu bile u kontaktu sa zvukom kohlearni implantant može da izazove samo osećaj zvuka, ali ne i razumevanje govora.

Izvor: Blic