Niške vesti

Niš dobija arenu

Na platou kod Đačkog ostrva, nedaleko od Tržnog centra „Merkator“ uskoro počinju radovi na izgradnji Univerzitetsko-sportske dvorane „Car Konstantin“ koja će moći da primi 9.000 gledalaca. Dvoranu zbog grandioznosti već zovu „niška arena“ jer ne zaostaje za poznatom sportskom halom u Beogradu. Objekat bi trebalo da bude završena do kraja 2011.
ArenaDirektor Direkcije za izgradnju grada Niša Branislav Jovanović kaže da je posredstvom Ministarstva omladine i sporta, Evropske investicione banke i Nacionalnog investicionog plana obezbeđeno šest miliona evra za izgradnju ovog sportskog objekta, da je urađen i glavni projekat i da radovi mogu da počnu.

– Čeka se samo da nadležne gradske uprave izdaju potrebne dozvole da bi se raspisao tender za izvođača radova i počelo sa izgradnjom. To bi, ako sve ide po planu, moglo da bude već u aprilu. Hala bi trebalo da bude završena do kraja 2011. godine kako bismo spremno dočekali Evropsko prvenstvo u rukometu koje će se 2012. godine igrati u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Izgradnjom ove hale Niš se vraća na mapu vrhunskih svetskih i evropskih sportskih događaja – objašnjava Jovanović.

Projektom je predviđeno da hala „Car Konstantin“ ima 33.000 metara kvadratnih, bez garaža. A upravo je prostor za garažiranje ispod hale ono što je čini jedinstvenom u Srbiji.
– Sportisti će autobusima dolaziti direktno na parking ispod hale, što je bio jedan od uslova američkih košarkaša za gostovanje u Beogradu, ali hala u prestonici nema tu mogućnost. Sala ima pokretne tribine, tako da je moguće podeliti je na dva dela i omogućiti istovremeni trening dve ekipe. Niš će mnogo dobiti izgradnjom ovakvog objekta jer će se u njemu organizovati sajmovi, koncerti… – napominje Jovanović.

Prema njegovim rečima, postojeća hala „Čair“ će paralelno biti renovirana.

Planovima uređenja okoline Đačkog ostrva predviđena je i izgradnja hotela čime će ovaj kompleks biti upotpunjen. Jovanović pominje i mogućnost izgradnje pešačkog mosta preko Nišave kojim bi se još bolje povezao ovaj kompleks sa naseljem Durlan.

izvor: Blic.rs