Sport

NIKOLA JOVOVIĆ

Ko je ko u Nišu

JOVOVIĆ NIKOLA – NINA, 22.novembr 1925. godine – Podgoprica, profesor u penziji, inicijator, osnivač i aktivan golman rukometnog i fudbalskog kluba Železniačara. Bio je istovremeno istaknuti društveno sportsdki radnik (sekretar FD Železnićar, član okrižnog fiskultirnog odbora i drugih foruma) i aktivan takmičar – golman u fudbalu i rukometu. Sve poslove i zadatke izvršavao je savesno i požrtvovano.

Nikada nije prešao iz fudbala u rukomet, ali je kao jedan od osnivača rukometne sekcije pri FD Železničar osećao obavezu da stane i na gol rukometaša jedine ekipe u saveznom rangu u to vreme. Teko je, u početnoj fazi razvoja rukometa u Nišu, bilo naći golmana koji bi opredelio samo za rukomet. Nina bi pre podne branio rukomet a dresinom prevožen iz Niša u grad gde su igrali fudbaleri u popodnevnim satima da bi stao na gol l fudbalskog kluba.

Nina Jovović je po godinama bio nešto stariji a po sportskom stažu isksiniji od rukometaša prve generacije Železničara i samim tim je uživao poverenje i poštovanje od mlađih. On je svojim ponašanjem van terena i požrtvovanjem na terenu služio za primer mlađima.

Bio je odličan golman, kako u fudbalu tako i u rukometu. Bio je odan Železničaru i žarko je želeo uspehe ovog društva na sportskom polju. Zapamćen je po odličnim odbranama rukometnog gola a jedan je od retkih rukometnih golmana koji je iznet sa terena jer je prilikom odbrane gola požrtvovanim padom udario glavom u statisvu i povredio se. I pored teže povrede nastavio je da brani gol i dalje, jer ekipa nije imala zamenu. .

Prestao je da brani rukomet jer je Rank Bukcić iz fudbala prešao u rukomet. I ako je dobio zamenu bio je stalno u kontaktu sa rukometašima i pružao im pomoć i podršku. Vrati se fudbalu da bi po završetku karijere se opredelio za trenerski poziv svih selekcija u klubu. Po prestanku rada sa mladima osstao je u klubu na funkcjama u Upravi Železničara, i tako postao legenda FD Železničara.