Kultura i umetnost

NIKOLA GLIGORIJEVIĆ | DEMONIO

Nikola Gligorijević

Devedesete godine protekle su u znaku repa koji je na skali društvene prihvatljivosti imao i koji podeok više nego što je po prirodi žanra trebalo da ima, ali je iz te njegove osobine proistekla i njegova komercijalnost. Ovaj period slobodno možemo nazvati zlatnom erom tada još jugoslovenskog repa. Od dvehiljadite pa nadalje, nadolazeda plima novih emsijeva uobličila se u nešto što danas zovemo novi talas srpskog hip-hop-a,
a među pionirima novog zvuka istakao se i niški reper Demonio. Zajedno sa JanZoo-om, još jednom eminentnom niškom rep figurom, bio je idejni tvorac prve niške hip-hop komplilacije pod nazivom „Strukturna Iluzija“. Njegov album prvenac „Demonstratura : Poglavlje Prvo“, definiše ga kao najistaknutijeg rep umetnika iz Niša u post-Ding-Dong eri. Njegovo debi izdanje obeleženo je saradnjom sa tada najaktuelnijim imenima ovog pravca, gostovanjima na značajnijim i manje značajnim tv stanicama u zemlji i boravak na hip- hop i alternativnim top listama tog perioda.

Poslednjih godina Demonio, kao rep pojava sa autoritetom, svojim gostovanjima manje poznatim izvođačima doprinosi kredibilitetu istih, a istovremeno kolaboriše sa najpoznatijim reperima celog regiona. Grupni album „Naša Posla“ pomera granice sam po sebi, i istovremeno najavljuje bududa izdanja veoma produktivne bulevarske klike : najpre mikstejp „Geto Snobizam“, a zatim solo albume marke Furio Giunta i Demonio, kao i još jedno vrhunsko grupno izdanje.