Magazin

Neobični božićni običaji širom sveta

Svet je pun neobičnih običaja i tradicija od kojih se mnoge vezuju za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Među običaje koji se uglavnom praktikuju na našim prostorima spadaju pšenica posuta po podu kuće, badnjak, božićni kolač, božićni ukrasi kao i poseta položajnika na božićno jutro.

Ovi običaji relativno su slični među pravoslavnim narodima uz poneko odstupanje ili varijaciju. Međutim, širom sveta postoje mnogi neobični božićni običaji za koje smo sigurni da niste čuli!

#1 Božićna pržena piletina

Božić je dobra prilika da častimo sebe putovanjem ili da se doteramo i posetimo nešto otmeniji restoran nego što bismo tokom godine.

Verovali ili ne, Japanci se za Božić odlučuju da jedu KFC piletinu! To je dan u godini kada ovaj američki lanac brze hrane iz Kentakija zabeleži najveću prodaju piletine.

Tradicija potiče iz 1974. godine kada je jedna božićna reklama za KFC stekla ogromnu popularnost što je dovelo do popularizacije ovog jela.

#2 Božićna lutrija

U Španiji se ovaj veliki praznik još od 19. veka povezuje sa šansom da se postane milioner. Naime, uoči Božića, Španska nacionalna lutrija izvlači najveći dobitak u godini. On se naziva El Gordo odnosno “Debeli”.

Najčešće se događaj odvija 22. decembra i učestvovanje u lutriji je postalo deo tradicije, te se gotovo svi Španci tog dana mogu videti na ulici kako nose gomilu listića, puni nade da će baš njihovi brojevi biti izvučeni. Srećne brojeve prilikom izvlačenja tradicionalno peva dečiji hor.

#3 Božićni panj

Donekle slično našem badnjaku, u Španiji postoji običaj donošenja božićnog panja u kuću. Zove se Tió de Nadal i uglavnom se ukrašava i docrtava mu se lice i male noge. Pored toga, on biva ušuškan u malo ćebe, postavljen pored kamina i “hranjen i pojen” tokom večeri. Slatko, zar ne? Međutim, tu se slatko završava. Nakon toga cela porodica kreće da udara mali panj motkama sve dok se on ne raspukne i ne “donese” poklone, koje su stariji ukućani sakrili ispod ćebeta dok mlađi nisu gledali.

#4 Sakrijte svoje metle

U Norveškoj postoji verovanje da se zli duhovi vraćaju na zemlju tokom božićne noći. Zbog toga Norvežani preventivno sakrivaju svoje metle uoči Božića, kako duhovi ne bi mogli da ih ukradu i iskoriste da lete iznad grada i čine zlo.

#5 Božićni paukovi

U Ukrajini se, verovali ili ne, božićno drvo ukrašava paukovim mrežama. Naravno, nisu prave mreže u pitanju već ukrasi nalik njima.

Ova tradicija vodi poreklo iz jedne priče o siromašnoj ženi koju su paukovi čuli dok je plakala jer nije imala čime da ukrasi drvo. Otišla je tužna na spavanje, a kada se probudila drvo je na sebi imalo najlepše svetlucave niti mreže.

U još nekim narodima poput nemačog i poljskog, verovanje je da je pronaći paukovu mrežu na božićnom drvetu znak dobre sreće.

#6 Pismo Deda Mrazu

Svi smo mi bar jednom napisali pismo Deda Mrazu. Naš Deda Mraz je najverovatnije bila mama koja je nakon što se dočepala pisma ispunila želje u zavisnosti od toga koliko smo bili poslušni.

Ona tada verovatno nije znala da Deda Mraz zaista ima adresu na koju se pismo može dostaviti: Santa Claus, North Pole H0H 0H0, Canada. Samo je bitno da mu pismo pošaljete do 16. decembra i on će sigurno odgovoriti. Za poklone već ne garantujemo, to zavisi od vas!

#7 Kiseli krastavci

Kiseli krastavci su nezaobilazni deo prazničnih trpeza mnogih naroda, ali da li ste znali da vam mogu doneti i sreću?

Evo jedne manje poznate tradicije za koju se veruje da potiče iz Nemačke.

Osoba zadužena za dekoraciju treba da sakrije jedan božićni ukras u obliku kiselog krastavca negde u kući. Onaj koji ga prvi pronađe imaće sreću cele naredne godine.

#8 Zvezde vodilje

U nekim delovima Evrope poput Ukrajine i Poljske vreme za otvaranje poklona zapisano je u zvezdama. Najmlađi član porodice mora da izađe napolje i gleda u nebo čekajući prvu zvezdu da se pojavi. Tek kada je ugleda, otvaranje poklona može početi.

#9 Puding

U delovima Slovačke postoji jedan neobičan običaj koji potencijalno dovodi do krečenja svake godine, neposredno nakon Božića. Naime, najstariji ukućanin uzima punu kašiku tradicionalnog Loksa pudinga od krompira i baca ga svom snagom na plafon. Što se više pudinga zalepi, to će porodica imati više sreće te godine.

#10 Paja Patak

U Švedskoj se na televiziji svake godine u 3 popodne tradicionalno emituje Paja Patak specijal u trajanju od sat vremena i ukućani planiraju ručak i sve svoje obaveze tog dana tako da ga mogu zajedno pogledati u tom periodu.

#11 Božićno čudoviše

Na Islandu postoji čudovište koje jede neposlušnu decu na Božić. Ovo čudovište zove se Jólakötturinn i zapravo je islandska divlja mačka. Ukoliko deca nisu završila sve svoje zadatke do Božića, mačka će se pojaviti i pojesti ih.

#12 Roleri

Za kraj smo ostavili naš omiljeni običaj. U Venecueli ljudi na Božićnu misu ne idu kolima, ni pešice, već na rolerima! Tog dana je većina centralnih ulica zatvorena i građani masovno voze rolere do crkve.

 

To je bila naša lista najneobičnijih božićnih tradicija ali sigurni smo da ih ima još mnogo za koje ćemo tek saznati.

Ukoliko vam se tekst dopao, nastavite da pratite niscafe.com za još ovakvih zanimljivosti.

Pročitajte i...