NišCafe

Naissus Jazz Fest 2018

U Nišu će od 2. do 4. novembra 2018. godine biti održan „Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ“ u Narodnom pozorištu, sa pratećim aktivnostima u Galeriji Sinagoga i kafe baru Julijan Djupon.

„Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ“ biće održan od 2. do 4. novembra 2018. godine u niškom Narodnom pozorištu uz brojne prateće aktivnosti i predfestivalsko veče 1. novembra u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost.

Naissus jazz fest poslednji put održan je 1993. godine, a ove godine, pod sloganom Jazz Euphoria! kroz tri festivalske večeri, Nišlije će moći da čuju – Big Bend RTS (Srbija), St. Fusion band (Španija), Baptiste Herbin international quartet (Francuska), Vesna Petković feat. Who Man Dog (Austrija), Schime Trio + One (Srbija) i Claus Raible trio (Nemačka/Švajcarska).

Nakon koncerata u sali Narodnog pozorišta u Nišu, festival se seli u kafe bar Julijan Djupon, gde će svake večeri od 2 do 4. novembra od 23 sata nastupati i niške snage – domaći džez muzičari, Coffe shop band i Niški Jazztet. A na kraju će im se na Jam sessionu pridružiti i ostali učesnici festivala.

U okviru Naissus jazz festa 3. i 4. novembra od 10 sati u Galeriji Sinagoga eminentni muzičari će održati i stručna predavanja pod nazivom „Kako i zašto zavoleti jazz…“, u saradnji sa Centrom za doživotno učenje Fakulteta umetnosti iz Niša. Teme koje će obrađivati su „Jazz kao umetnički fenomen 20. veka“ i „Improvizovana muzika u sistemu obrazovanja“.

Detaljni program i biografije učesnika možete pogledati na sajtu Festivala.

Udruženje “Jazz Club Naissus” kao organizator i udruženje “Marker” kao suorgnizator, zajedničkim snagama obnavljaju ovu manifestaciju i organizuju 13. Internacionalni susret jazz muzičara Naissus jazz pod sloganom Jazz Euphoria!

Sve je počelo 1963. godine, kada je Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta osnovao Jazz club Naissus a 1981. uz pomoć Instituta za istraživanje džeza iz Graca (Austrija), kao i zahvaljujući podršci beogradskih džez muzičara (Vojislav Simić , Petar Vujić…) inicirao festivalsku manifestaciju „Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ“.

Bez obzira na sve prepreke i iskušenja, Džez klub Naissus uspeo je da, uz stalni evidentni uspon, organizuje Festival 12 godina zaredom. Nakon prerane smrti Bate Anastasijevića, 1992. godine, zbog nedostatka entuzijazma i pokretačkog duha među članovima, Jazz club Naissus, Orkestar i Festival, na žalost, prestaju sa radom 1993. godine. 16. marta 2011. godine, uz veliku podršku beogradskih džez muzičara i Udruženja Muzičara Džeza i Zabavne Muzike Srbije, porodica Anastasijević obnavlja udruženje Jazz club Naissus Niš u nadi da će džez kultura ponovo zaživeti u Nišu.

Pročitajte i...