Niške vesti

MMA profil: Aleksandar Stojičić iz Niša

Naš sugrađanin Aleksandar Stojičić je moglo bi se reći, jedan od pionira, a svakako i jedan od najpriznatijih MMA boraca na ovim prostorima. Njegov skor od 11 pobeda i samo jednim porazom ga svrstava u sam vrh borilačkog sporta i to ne samo na našim prostorima.

Aleksandar Stojičić je nosilac crnog pojasa brazilske džiu džice. Prvo takmičarsko iskustvo stekao je 2012. godine u Beogradu gde je učestvovao na grappling takmičenju. Kao MMA borac nastupa od 2014. godine, kada je započeo svoju amatersku karijeru. Tada je postao šampion Srbije u A klasi u velter kategoriji, dok je 2015. godine postao MMA vice šampion Srbije u velter kategoriji.

Iako je svoj prvi profesionalni meč imao još 2013. godine, koji je tada i dobio, na profesionalnim borbama u lakoj kategoriji aktivno učestvuje od 2016. godine. Veći deo svoje karijere proveo je boreći se u nemačkim organizacijama, a trenutno je drugorangirani MMA borac lake kategorije u Nemačkoj.

Njegov dugogodišnji trenerski rad imao je za rezultat pokretanje MMA sporta, kao i brazilske džiu džice na jugu Srbije. Klubovi Rio Grappling Club i MMA Top Tim Niš koje je on osnovao i koje vodi sa pozicije trenera danas imaju preko 50 aktivnih članova, a takođe i na desetine takmičara koji su na državnim i otvorenim takmičenjima postali medaljisti u različitim kategorijama.

On je takođe i organizator tradicionalnog BJJ „Niš Opena“, koji važi za jedan od većih BJJ turnira u regionu. Na ovom turniru svake godine učestvuje veliki broj takmičara iz naše zemlje, ali i iz inostranstva. Turnir iz godine u godinu sve više raste, a jedan od sponzora ovog takmičenja je i Fight Shop, koji je distributer Venuma za Srbiju, kao i opreme za sve borilačke sportove, uključujući kimona, šorceve, rukavice za boks, MMA itd.

Fotografije: Aleksandar Stojičić