Nišville Jazz Festival 2012

Lollo Meier Quartet na Nišvillu 2012

lolloJedan od najboljih gypsy swing gitarista današnjce, Holandjanin Lollo Meier nastupiće sa svojim kvartetom na ovogodišnjem Nišvillu, završne večeri festivala (nedelja, 19 avgust).

Lollo Meier potiče iz porodice čuvenih muzičara – između ostalih, njegovi bliski rodjaci su i Stochelo Rosenberg i Fapy Lafertin. Odrastao je i bukvalno na glavnoj struji jedinog džez stila nastalog van Amerike, a čije se težište i zahvaljujući njemu sve više iz Francuske premešta u Holandiju. Osim što je vrhunski gitarista, Meier je vanserijski kompozitor i aranžer. U konkurenciji 15.000 kompozicija pristiglih iz celog sveta na International Song Writing competition u Nashville-u (USA), Meierova „Melody for Le QuecumBar“ je sa počasnim statusom ušla među 200 najboljih.

Osim originalnih kompozicija Meier na repertoaru ima i manje poznate numere rodonačalnika ovog pravca Djanga Reinhardta, koje u izvođenju Meierovog sastava deluje sasvim sveže i posle 80 godina od nastanka, a u to se uverila publika na koncertima i festivalima širom sveta.

Zaveštanje Djanga Reinhardta Lollo Meier nastavlja i kao veoma priznati pedagog kroz workshopove, ali i putem prve on-line Gypsy swing akademije www.gypsyjazzacademy.com

Pročitajte i...