NišCafe, Nišville Jazz Festival 2018

Lisa Simone na Nišvilu

Američka pevačica i glumica Lisa Simone, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu 11. avgusta. Lisa Simone je jedino dete jedne od najvećih jazz, soul i rhythm and blues pevačica svih vremena i borca za građanska prava Nine Simone. Lisa će ovim nastupom obeležiti 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ovogodišnji ulazak u kuću slavnih rock and rolla.

Lisa Simone je tokom proteklih par decenija dokazala da je sposobna da izađe iz senke slavne majke. Kao pevačuca, nastupala je na prestižnim koncertnim podijumima od njujorških “Karnegi Hola”, “Linkoln centra” i “Town hola” preko “Sidnejske opere” do pariske “Olimpije”… često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima kakve su Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright i Tracy Chapman. Bila je headliner mnogih velikih jazz festivala (Montreaux, North Sea, Marciac, Telluride), a ovbjavila je pet solo albuma: “Simone Superstar”, “Simone on Simone”, “Lisa Simone with Tromsø Big Band: Live at the Edge”, “All Is Well” (koji je stigao do 4. mesta na jazz listi lanca FNAC), i “My world” iz 2016. godine.

Učestvovala je u snimanju soundtrack-a za film Tajlora Perija “For Colored Girls”, a bila je koproducent i jedan od učesnika u “Netflix” dokumentarnom filmu o njenoj majci “Šta se dogodilo gospođo Simon” koji je pre dve godine bio nominovana za Oskara.

Interesantno je da je pre početka umetniče karijere službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim počinje da peva, pa je nastupala kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član hora španskoh muzičara Rafaela. Međutim ono po čemu je prvo privukla pažnju umetničke javnostiu je rad na Brodveju gde je imala debi ulogu Soul Sestre u čuvenom mjzuiklu Endrju Lojd Vebera “Isus Hrist – Superstar”. Usledila je 1996. godine jedna od uloga u originalnoj brodvejskoj postavi rok mjuzikla (po motivima Pučinijevih “Boema”) “Rent”, da bi kasnije te iste godine krenula na nacionalnu osamnaesto mesečnu turneju tumačeći glavnu ulogu (Mimi Marquez) u toj predstavi za koju je nominovana za prestižne nagrade “Helen Hayes” i “Jefferson”.

Kraću pauzu na Brodveju napravila je kada se priključila acid jazz grupi “Liquid Soul” sa kojim je ušča na turneje i snimila dva albuma od kojih je “Here’s the Deal” nominovan za Grammy nagradu 2000. godine. Povratak na Brodvej je bio još uspešniji: tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama “Aida” (Aida) i “Lion King” (Nala). Za ulogu Aide dobila je “Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu”. Sa tom predstavcom je išča i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom Palace Theatre” za šta je dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima (Variety, Billboard…).

U toj produkciji (ali i gostujući u istoj ulozi u postavi “The Muny Theatre” U Sent Luisu) Lisa Simone je ostala sve do smrti svoje majke 2003. godine. U Sent Luis se vratila tri godine kasnije tumačeći ulogu Fantin u mjuziklu “Jadnici”.

Organizatori Nišvila su trenutno u dogovorima da Lisa Simone osim workshopa za pevače održi i radionicu za mlade glumce.

Pročitajte i...