Magazin

Leptokarija – neponovljiv doživljaj letovanja

Leptokarija je jedno od najposećenijih letovališta Olimpske regije. Olimpska regija se prostire ispod planine Olimp na kojoj je po verovanjima starih Grka živelo dvanaest grčkih bogova.

Leptokatija nije poznata samo po čuvenoj mitološkoj planini, već privlači turiste svojim čistim morem, širokim, prostranim plažama i pogodnom klimom. Zbog toga što se na ovom području ukrštaju planinske i morske vazdušne struje, ovaj deo Grčke je dobio naziv vazdušna banja.

Olimpska rivijera ili regija Pieria obuhvata poznata letovališta poput Paralije, na samom severu regije, zatim slede Olympic beach, Nei Pori, Litohoro, Leptokarija i na samom jugu Platamon. Platamon je čuven po bujnoj vegetaciji i platamonskom zamku koji možete posetiti u okviru organizovanih izleta turističkih agencija.

Leptokarija je malo mesto koje se nalazi jugozapadno od Soluna, na udaljenosti od samo 90km. Mesto je malo, ali obiluje vrhunskim apartmanima pa je letovanje na Leptokariji neponovljiv doživljaj za sve generacije.

Idealno mesto za sve generacije

Leptokarija je za sve ljubitalje sunčanja, širokih prekrasnih plaža i kupanja u mirnom i čistom moru. Ali, i svi oni po kojima savršeno letovanje podrazumeva dobre izlaske i još bolje kafiće, ovde mogu provesti nezaboravne trenutke. Zanimljivi večernji izlasci su nešto na šta možete računati. Osim tradicionalnih grčkih taverni , gde ćete uživati u ukusnoj hrani, piću i tradicionalnom plesu sirtakiju, postoje mnogobrojni barovi na plaži namenjeni mlađoj populaciji.

Tokom letnjih meseci barovi i disoteka koja je udaljena svega 5km od Leptokarije, su poprište muzičkih dešavanja jer poznati grčki DJ-evi puštaju muziku tokom čitave noći.

Idealno je što su muzika i buka iz kafića udaljena od samog šetališta, apartmana i hotela tako da svi koji žele mirne, opuštajuće večernje šetnje mogu u njima uživati.
Šetalište je u večernjim časovima prepuno turista. Sam centar se nalazi iznad pruge i prepun je u večernjim satima gde možete razgledati lokalne prodavnice i suvenirnice. Ovde ćete pronaći poslastičarnice, taverne, restorane, a u prodavnicama možete kupiti po povoljnim cenama stvarčice od krzna i kože.

Lokalna crkva, nije suviše velika, ali je izuzetno lepa i vredi je posetiti. Pored raznih zanimacija za odrasle, postoji odgovarajući program za decu, odnosno porodice sa malom decom u vidu dečijeg mobilijara koji je smešten u samom centru. Ponuda apartmana i hotela u Leptokariji je velika, a neki od poznatijih su: vila Helena, hotel Dafni, apartmani Finikas, vila Theopist-

Plaže u Leptokariji

Široka i prostrana peščana plaža koja vas očekuje u ovom letovalištu obeležena je plavom evropskom zastavicom. Lokalni kafići na samoj plaži postavili su brojne ležaljke i suncobrane koje možete koristiti bez dodatnog plaćanja. Sve što je potrebno je naručiti piće ili kafu iz kafića čije ležaljke želite da koristite. Prednost plaže u Leptokariji je njena širina, tako da svi koji imaju svoje ležaljke i ne žele da koriste usluge kafića, takođe mogu izabrati odgovarajuće mesto na plaži i uživati u sunčanju i kupanju. Plaža je opremljena i kabinama za presvlačenje, kao i tuševima koji su na raspolaganju tokom čitavog dana.

Veliki broj turista dok je u Leptokariji ne propusti da poseti Mylos beach, plažu koja je udaljena 2 km od mesta, kao i plažu Skotinas , na 5 km od Leptokarije, na putu ka letovalištu Nei Pori.

Destinacije koje treba posetiti dok ste u Leptokariji!

Bilo da ste na letovanje došli sopstvenim prevozom ili preko turističke agencije, dok ste u Leptokariji ne treba da propustite priliku i obiđete par veoma interesantnih znamenitih mesta.

Dvorac Platamon je sagrađen od strane Vizantijaca još u XIII veku, na jugoistočnoj strani božanske planine Olimp. Ulaz u samu tvrđavu nalazi se na svega 3 km od mesta Platamon. Ovde ćete sigurno uživati u mirnoj šetnji i popeti se na najvišu kulu same tvrđave odakle se proteže prekrasni pogled na Platamon, Nei Pori i okolna mesta ove regije.

Izlet do planine Olimp je još jedna interesantna aktivnost koju možete imati tokom letovanja u Leptokariji. Nalazi se u Tesaliji, visoka je 2917 metara i ujedno najviša planina u Grčkoj. Za Grčku Olimp nije od značaja samo zato što je to njena najviša planina, već zbog verovanja starih Grka da su na samom Olimpu bili smešteni grčki bogovi. Grčki bogovi koji su po predanjima uvek živeli na Olimpu bili su: Zeus, Hera, Posejdon, Hermes, Hefest, Ares, Apolon, Atena, Afrodita, Artemida. Bogovi Helije, Hestija, Heba, Demetra, Dioniz, Had i Perzefona su ovde boravili naizmenično, ali tako da na Olimpu nikada nije živelo više od dvanaest bogova.

Olimp privlači turiste koji ovde uživaju u predivnim šetnjama i lepotama ove planine. Na padinama ove planine napravljene su staze prilagođene za pešake, sa odmaralištima gde možete zastati, odmoriti na svežem vazduhu u prekrasnoj prirodi. Jako interesantna i privlačna za sve posetioce je šetnja kroz kanjon reke Enipeas, gde možete videti dva prekrasna vodopada i jezerca sa beskrajno čistom plavom vodom.

Stari Pantelejmon je mali, istorijski značajan grad, na južnim padinama Olimpa. Ovaj gradić vredi posetiti i čuti istorijsku priču o njemu, zbog koje je danas zaštićen i svrtan u kategoriju spomenika kulture.

Kupanje u bistrom moru, sunčanje na predivnim širokim plažama, prijatan odmor, lep provod i intersantni izleti, povoljni apartmani i hoteli su samo neke rečenice koje opisuju letovanje u Leptokariji. Posetite ovo malo mesto i uživajte u njegovim lepotama!

Pročitajte i...