Niške vesti

Korejska „Jura“ u Nišu pre roka

koreja

Da li je Nišu konačno krenulo?

Niš ubrzano obavlja pripreme i gradnja fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju počeće već krajem ovog, a ne idućeg leta. Biće posla za 1.500 Nišlija. Korejci ulažu 10 miliona evra

Južnokorejska kompanija „Jura“ krajem leta započeće u industrijskoj zoni Donje Međurovo u Nišu izgradnju fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju u kojoj će posao dobiti 1.500 ljudi. Prvobitno je bilo planirano da gradnja fabrika počne idućeg leta, ali su se Nišlije potrudile da brzo obave svoj deo posla, i gradnja pogona počinje pre roka.

Država se obavezala da svako radno mesto subvencioniše sa 5.000 evra, dok grad Niš Korejcima daje u zakup na 99 godina pod povoljnim uslovima četiri hektara zemljišta za izgradnju fabrike. Vrednost ukupnog ulaganja korejskog investitora je 10 miliona evra tokom tri godine, a celokupna proizvodnja namenjena je izvozu.

Nišlijama se žurilo

Pre dva meseca, kada je u Nišu potpisan memorandum sa „Jurom“, bilo je najavljeno da će izgradnja nove fabrike početi tek sredinom sledeće godine. Međutim, gradsko rukovodstvo uspelo je da pre roka obavi pripreme za dolazak korejskog investitora i pozvalo ga da fabriku počne da gradi već krajem ovog leta.

Milan Ranđelović, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kaže da je dolazak Korejaca u Niš rezultat zajedničkog delovanja državnog vrha, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i lokalne samouprave.

– Poslednjem niškom investicionom forumu prisustvovao je i ataše korejske ambasade sa kojim smo razgovarali o mogućnostima ulaganja ove zemlje u Niš. Mnogo konkretnije korake preduzelo je Ministarstvo ekonomije i SIEPA koji su korejskim poslovnim ljudima, koji rade u istočnoj Evropi, predočili da je kod nas cena rada znatno niža te da to uzmu u obzir prilikom odlučivanja o proširivanju ili premeštanju svoje proizvodnje. Južnokorejska kompanija „Jura“ kontaktirala je sa Agencijom za strana ulaganja, koja je procenila da bi Niš mogao da bude dobro mesto za ulaganje korejskog investitora, s obzirom na to da fabrika u Rači, koju su takođe kupili, nije mogla da zadovolji njihove proizvodne planove – objašnjava Ranđelović.

Prilikom potpisivanja memoranduma sa Korejcima, bilo je planirano da ova godina protekne u odabiru lokacija i pribavljanju dokumentacije, a da izgradnja fabrike počne naredne. Međutim, Nišu se žurilo pa će izgradnja početi pre planiranog roka.

– Početkom juna gradonačelnik Niša Miloš Simonović uputio je pismo ministru Mlađanu Dinkiću i direktoru Agencije za strana ulaganja obavestivši ih da je Niš spreman za Korejce. Gradonačelnik je zadužio Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj da „Juri“ bude na raspolaganju u domenu savetodavne, marketinške i administrativne podrške. Pre desetak dana u Nišu je boravio direktor „Jure“ Jong Vu Nam kako bi se precizirala lokacija na kojoj će se graditi i odredila dinamika realizacije investicije. Dogovoreno je da izgradnja fabrike počne krajem ovog, a da bude otvorena sledećeg leta – najavljuje Ranđelović.

Dobar signal investitorima

Ukoliko se realizuje, ovo će biti najveća strana investicija u Nišu, a zapošljavanje 1.500 radnika, kako objašnjava Ranđelović, značiće i priliv sredstava u gradski budžet po osnovu poreza. Realizacija ove investicije biće dobar signal i drugim potencijalnim ulagačima u Niš.

– Ovo je svojevrstan test za nas. Ako ovo sa „Jurom“ uradimo kako treba, to će biti svojevrsna poruka ostalim investitorima da su ovde dobrodošli. Zato celokupna gradska uprava sada nastoji da što pre odradi svoj deo posla kako bi Korejci bez problema mogli da počnu da rade – ističe Ranđelović.

Izvor: Press