Niške vesti

Kolin Artur u Nišu

Kolin Artur Kolin Artur, majstor maske i specijalnih efekata u svetski poznatim filmovima kao što su „Odiseja u svemiru 2001“, „Konan varvarin“, „Zvezdane staze“, „Beskrajna priča“, dobio je bučan aplauz dece i odraslih u Nišu gde gostuje na međunarodnoj dečijoj koloniji crtanog filma „Pantelej 2010“. Deca su bila posebno ushićena kada je na prezentaciji pokazao autentičnu masku ruku najpoznatijeg filmskog vanzemaljca E.T. -a (Itija), a organizatorima je poklonio maketu Minotaura, masku čudovišta koja se koristila u snimanju filma „Simbad i oko tigra“.

Artur će na koloniji biti tri dana, a deci će pokušati da prenese svoja iskustva iz oblasti „pokreta maski u animacijama i igranim filmovima“

– Deca moraju što više da crtaju, samo se tako uči ovaj posao. Neka crtaju svoje prijatelje, drugare u pokretu jer će im tako slike biti životnije. Malo je vremena da bi im ja pokazao kompletnu kategoriju maski i specijalnih efekata, ali preko ovih maski pokušaću da ih nečem podučim. Pokazao bih više maski, ali mi je studio u Madridu (Španija) izgoreo. Doneo sam ruke E.T.-a koje deca mogu da dodirnu. One su korišćene u poznatoj sceni kada vanzemaljac svira klavir, a nosila ih je jedna pijanistkinja. Minotaur je poznato čudovište iz „Simbada“, a tu su jedna cigla od gume i flaša koja se koristila u filmovima. Deca su oduševljena stablom koje govori, a tu su i lampe koje će se koristiti u novom filmu „Zlatna smokva“. Tako da deca mogu to sve da dodirnu, a paralelno sa tim videće i sekvence iz filmova gde su mnoge maske korišćene tako da ću na taj način pokušati da ih više zainteresujem za filmske efekte – objašnjava ovaj umetnik koji je namerno prezentaciju držao u košulji sa Diznijevim junacima.

Prisutni su mogli da čuju kako je u „Odiseji“ pravio maske za poznatu scenu kada čovekoliki majmun udara u kosti ili koliko je bilo teško našminkati glumca Arnolda Švarcenegera u filmu „Konan varvarin“.

On je odgovarao na razna pitanja, a zanimljivo ga je bilo čuti kako je ušao u filmske vode.

– Otac mi je bio grafičar pa sam tako i ja završio likovnu akademiju. U tom poslu sam dosegao neki nivo jer sam radio u najpoznatijem muzeju voštanih figura „Madam Tiso“. Tada je stigla ponuda za „Odiseju“ što sam prihvatio. Umesto tri meseca, rad na filmu je trajao godinu dana tako da sam izgubio mestu u muzeju, ali sam našao nov izazov – ispričao je Kolin Artur.

Na koloniji crtanog filma u Nišu koji organizuju Niški kulturni centar i autorski tim crtanog filma SCF 98 kao i Udruženje građana Anima, učestvuje 60 dece iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Rusije, Velkike Britanije i Srbije.

Sara Milošević i njena drugarica Maša oduševljene su svetlećim drvetom
– Kolin Artur nam je pokazao tu staru tehniku formiranja likova u filmovima. Tokom škole ćemo učiti i neke kompjuterske programe za crtanje tako da ćemo na kraju kolonije uporediti klasičnu i modernu školu pravljenja crtanog filma – kaže Sara.

Klaudio Tanasko napominje da su mu najomiljeniji junaci japanski likovi iz crtanih filmova. On kaže da se na koloniji steknu nova poznanstva i tehnike.

Učenica klara Kracina iz Ljubljane (Slovenija) pak kaže da će se u budućnosti baviti realizovanjem crtanih filmova.
– Dosta učim, dva sata svakodnevno vežbam. Kolin me je oduševio jer su njegovi likovi i maske kao kompijuterski napravljeni – kaže Kracina.

Program i satnica festivala

Izvor: Južne Vesti