Magazin

Koliko koštaju zubi na implantima?

Zubi na implantima sve su popularnije rešenje potpunosti bezubosti vilice, a bilo da ste čuli za ovo rešenje ali niste sigurni šta je, ili Vas samo zanima cena, na pravom ste mestu, u nastavku ćemo odgovoriti na oba pitanja.

Šta su zubi na implantima?

Do relativno nedavno, zubni implanti su bili nešto što je dostupno samo onima sa veoma dubokim džepom, i bili su prava retkost.

Danas veliki broj ordinacija ugrađuje zubne implante, sama tehnologija je jeftinija, i samim tim implanti su postali dostupni većem broju pacijenata.

Implanti se smatraju najoptimalnijim načinom za nadoknadu zuba, ali njihova cena je i dalje previsoka da bi se nadoknadila kompletna bezubost vilice.

Sa druge strane, totalne proteze su veoma nepopularne među pacijentima. Neudobne su, pomeraju se, moraju često da se menjaju i generalno stvaraju dosta nelagode pa je i sama pomisao na njih užasavajuća za mnoge.

Srećom, došlo se do rešenja koje je pomirilo fantastične funkcionalnosti implanata i povoljnu cenu totalne proteze, rešenje koje se naziva All-On-4 odnosno sve na četiri ili zubi na implantima.

Zapravo, reč je o kombinovanom protetskom radu, koje podrazumeva ugradnju četiri zubna implanta koji zatim nose fiksni protetski radi.

Na ovaj način dobija se stabilno i dugotrajno rešenje koje se ne pomera tokom jela i govora, a imajući u vidu da podrazumeva ugradnju samo četiri implanta i protezu, znatno je jeftinije od nadoknade svih zuba implantima.

Koliko koštaju zubi na implantima?

Nadoknada svih zuba u vilici isključivo implantima podrazumevala bi ugradnju najmanje astronomsku cenu, a prva sledeća alternativa jeste ugradnja implanata i mostova.

U zavisnosti od proizvođača implanata i ordinacije u kojoj se implanti ugrađuju, cena ovakvog rešenja iznosila bi između osam i 16 hiljada evra.

Zato ne treba da čudi zašto su zubi na implantima veoma popularni u poslednje vreme. All-On-4 cena iznosi od dve do pet hiljada evra, budući da se ugrađuje znatno manji broj implanata, a fiksna proteza je znatno jeftinija od zubnih mostova.

Samo rešenje je gotovo u rangu sa ugradnjom implanata i mostova, budući da se proteza izrađuje kao individualno rešenje koje je prilagođeno svakom pacijentu ponaosob.

Ovo znači da novi zubi izgledaju kao prirodni zubi pacijenta, kakve je ranije i imao, ili drugačije, ukoliko pacijent tako želi.

Za razliku od totalne proteze, zubi na implantima se ne skidaju, ne pomeraju, i znatno su jednostavniji za održavanje, potrebno je redovno održavanje higijene zuba i kontrole stomatologa.

Još jedna od velikih prednosti All-On-4 rešenja ne postoji potreba za sinus lift operacijom, koja je u nekim slučajevima potrebna kod ugradnje implanata ukoliko je pacijent bio dugo bez zuba.

Ovo se postiže tako što se zadnji implanti ugrađuju pod specijalnim uglom, što oralnim hirurzima omogućuje da ugrade nešto veće implante i na taj način obezbede dodatnu stabilnost i čvrstoću celog protetskog rada.

All-On-4 rešenje je veoma često doživotno rešenje bezubosti za pacijenta, jer je prosečan životni vek veoma dugačak budući da je opterećenje ravnomerno na celu vilicu.

Pročitajte i...