Magazin

Koliko je bitno i neophodno obezbediti sopstveni prostor i privatnost deci u tinejdžerskom dobu

Želja za više privatnosti je prirodan deo odrastanja. Vodeći psiholozi današnjice neumorno sugerišu da je privatnost neophodna za tinejdžere kako bi stekli autonomiju i individualnost. Roditeljima može biti teško da prepuste dete svom ličnom svetu nakon godina imanja kompletne kontrole nad svim njihovim aktivnostima. Međutim, davanje više slobode je ključni deo u vaspitanju koji će im pomoći da odrastu i razviju veštine koje su im potrebne da bi funkcionisali kao odrasli. Odgajanje zdravog, pouzdanog i nezavisnog tinejdžera zahteva poštovanje njihove rastuće potrebe za privatnošću, pa je važno na vreme se informisati o odnosu između autonomije i poverenja u dete.

Veza između privatnosti i poverenja

Kako tinejdžeri odrastaju, traže sve više odgovornosti i nezavisnosti. Žele da im se veruje i da njihovi roditelji imaju poverenja u njih. Takođe žele da se o njima misli kao o zrelim, pa sve češće i traže da poštujete njihovo mišljenje i želje. Međutim, temelj poverenja mora biti izgrađen mnogo pre adolescencije. Izgradnja poverenja počinje kada je vaše dete beba i kada počnete da gradite snažnu vezu roditelj-dete koja takođe poštuje dete kao pojedinca. Kako godine prolaze, ako ste negovali otvoreni dijalog i vezu zasnovanu na poverenju, moći ćete da mu date sve više slobode i privatnosti koja prirodno ide uz rastuću nezavisnost.

Dovoljno prostora za sve

Davanje prostora i privatnosti tinejdžerima omogućava da se osećaju shvaćenim, kao i sposobnim, nezavisnim i samouverenim. Omogućavanje odgovarajućeg nivoa privatnosti pokazuje im da verujete njihovoj proceni, namerama, donošenju odluka i sposobnosti da poštuju vaša pravila. Stoga, odvojena soba i dovoljno mesta za sve ukućane predstavljaju dobar početak. Kada je u pitanju moderna novogradnja, Novi Beograd je veoma popularan izbor zbog široke palete mogućnosti koje se nude kupcima. Odvojen prostor za sve članove porodice pozitivno će uticati na celokupnu porodičnu dinamiku jer privatan prostor svima pruža priliku za odmor i punjenje baterija nakon napornog dana.

Otkrivanje interesa

Adolescentski period može da bude prilično izazovan s vremena na vreme, jer se tinejdžeri suočavaju se do tada nepoznatim stvarima ili izborima. U ovom dobu se inteziviraju razmišljanja o tome kakva osoba žele da budu, gde se uklapaju i šta žele da rade u životu. Njihov mozak se takođe ubrzano razvija pri čemu se otkrivaju nova društvena, romantična, praktična i profesionalna interesovanja. Za roditelje ovo takođe može da bude vrlo izazovan, pa i stresan period. Normalno je da osetitte strah, posebno ako mislite da se deca udaljavaju ili se brinete da bi mogli da donesu loše odluke. Ipak, važno je prepoznati da želja za više privatnosti ne znači nužno da vaše dete nešto krije.

Poštovanje promena

Ne zaboravite da tinejdžeri prolaze kroz brze fizičke promene uzrokovane naglim promenama nivoa hormona. To je jedan od vodećih razloga zašto im je privatnost u ovom uzrastu toliko važna. Dete koje se uvek osećalo prijatno dok se presvlači pred svojim roditeljem možda više neće želeti da se skine pred njima. Takođe, mogu zaključati vrata svoje spavaće sobe ili kupatila kako bi se osećali sigurno dok prate razvoj fizičkih promena. Ovo je normalan deo odrastanja i nije razlog za zabrinutost. Važnost otvorene komunikacije sa roditeljima je od ogromnog značaja. Ukoliko su im potrebne smernice o romantičnim vezama ili fiziološkim promenama koje doživljavaju, bilo bi dobro da se obrate upravo roditeljima.

Samopouzdanje

Kada tinejdžeri dobiju privatnost koja im je potrebna, to im pomaže da postanu nezavisniji i izgrade veće samopouzdanje. Kao njihov roditelj, pokušajte da uspostavite ravnotežu između toga da znate šta vaš tinejdžer radi, da mu ostavite prostora za neke privatne stvari i da znate kada je potrebna eventualna intervencija. Sve u svemu, verujte svojim instinktima. Pružanjem privatnosti svom detetu, zajedno sa poverenjem koje ide uz to, dajete mu do znanja da verujete u njega i da verujete da će doneti dobre odluke. Uz to, nemojte zanemariti znakove koji ukazuju da je to poverenje narušeno. Budite spremni da promenite nešto ako vam pokažu da im je potrebno više nadzora ili discipline da bi ispunili porodične dogovore.

Privatnost i poverenje idu ruku pod ruku sa očuvanjem bezbednosti vašeg tinejdžera dok razvija svoju autonomiju. Nastojte da uspostavite ravnotežu između omogućavanja prostora i pružanja podrške koja im je potrebna da nauče kako da donose odgovorne, zdrave odluke.

Pročitajte i...