Magazin

Kobajaši opet najbolji u novogodišnjim skokovima

Četiri skakaonice

Jedna od novogodišnjih sportskih tradicija koja opstaje su i čuvene “Četiri skakaonice”, takmičenje najboljih ski skakača na četiri skakaonice u Austriji i Nemačkoj.

Iako su ove skakaonice deo šireg takmičenja u okviru Svetskog kupa, ipak takmičenja u ovim mestima pobuđuju najviše interesovanja, a njih gledaju i oni koji inače ne prate skijaška takmičenja. “Četiri skakaonice” kao takmičenje postoji više od sedamdeset godina, i san svakog skakača je da jedanput ponese pehar najbolje. 

Kao i u mnogim drugim zemljama, i kod nas su “Četiri skakaonice” veoma popularne, a prenosi ovog takmičenja sežu još od devedesetih godina prošlog veka i njihovog komentarisanja od strane legendarnog komentatora Duška Koraća.

Naročito je bila interesantna godina kada je tada odlični austrijski skakač Andreas Goldberger u jednom trenutku ušao u sukob sa Ski savezom Austrije, pa je jedno kratko vreme želeo da se takmiči pod zastavom tadašnje Jugoslavije, a to je samo jedna od činjenica zbog koje su mnogi sa većim interesovanjem počeli da prate “Četiri skakaonice”.

Pripreme za “Četiri skakaonice”

Kao i svake godine, novogodišnjim letovima prethode uglavnom četiri prva vikenda u skakačkoj sezoni. Ove godine sve je startovalo takmičenjem u finskoj Ruki krajem novembra da bi nakon toga usledio vikend u norveškom Lilehameru.

Sredina decembra je bila rezervisana za nemački Kligental, a poslednji vikend pred novogodišnju turneju takmičari su biil u švajcarskom Englebergu. U toku svakog vikenda su bila održana po dva takmičenja, a zaključak prve polovine prvog dela sezone je apsolutna dominacija Štefana Krafta.

Austrijski takmičar je ostvario pet pobeda od ukupno osam takmičenja, i tako istakao veliku kandidaturu kako za osvajanje novogodišnjeg takmičenja, tako i za osvajanje ovogodišnjeg Svetskog kupa u ski letovima. 

Oberstdorf

Takmičenje u Oberstdorfu je krenulo 28. decembra kada su održane kvalifikacije za prvu od četiri skakaonice u novogodišnjoj turneji. Pobednik prvih kvalifikacija je bio Nemac Andreas Velinger, drugo mesto je osvojio Austrijanac Karl Gajger, a treći je bio Slovenac Peter Prevc.

Štefan Kraft je s obzirom na dotadašnje rezultate u određenoj meri podbacio, te je bio tek sedmi, a ovakav rezultat je sigurno iznenadio i mnoge na sportskom klađenju.

Kada je u pitanju samo takmičenje u Oberstdorfu, Andreas Velinger je uspeo da odbrani svoju poziciju iz kvalifikacije, te je tako stekao prednost i u generalnom plasmanu takmičenja “Četiri skakaonice”.

Drugo mesto je osvojio Rijoju Kobajaši dok je treći bio Štefan Kraft. Interesantno je da su i dva Slovenca ostvarili plasman među prvih deset – Lovro Kos je bio četvrti dok je deveti bio Peter Prevc. 

Garmiš-Partenkirhen

Poslednji dan 2023. godine bio je rezervisan za kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu.

U njima je najbolji bio još jedan Slovenac Anže Lanišek dok je drugo mesto osvojio Andreas Velinger. Treći je bio Austrijanac Manuel Fetner. Štefan Kraft opet nije na najbolji način ušao u takmičenje, te je uspeo da dođe do šestog mesta u kvalifikacijama.

Interesantno je da je u ovim kvalifikacijama u velikoj meri podbacio Rijoju Kobajaši koji je zauzeo tek sedamnaesto mesto, pa se činilo da neće imati puno šanse da dođe do dobre pozicije u Garmiš-Partenkirhenu.

No, ispostavilo se da to nije bilo uopšte tačno jer je Kobajaši fantastičnim skokovima u samom takmičenju uspeo da anulira svoju poziciju u kvalifikacijama. Na kraju je na ovom mestu prvog dana nove godine ponovo trijumfovao pobednik kvalifikacija, Anže Lanišek, a Kobajaši je još jedanput bio drugi.

Na trećem mestu se našao pobednik iz Oberstdorfa, Andreas Velinger. 

Insbruk

Nakon dva takmičenja u Nemačkoj, na redu su došle skakaonice u Austriji. Drugog dana 2024. godine održane su kvalifikacije u Insbruku.

U njima je opet prvi bio Anže Lanišek dok su se na drugom i trećem mestu našli Štefan Kraft i Rijoju Kobajaši. Ovo je bila i idealna prilika da se Kraft uključi u borbu za “Zlatnog orla”.

No, takmičenje nije prošlo u njegovom znaku jer je ostvario loš rezultat za njegove standard zauzevši tek šesto mesto, baš kao i u Garmiš-Partenkirhenu.

Do prve pozicije u Insbruku je došao Austrijanac Jan Herl, drugi je ponovo bio Rijoju Kobajaši dok je treći bio još jedan Austrijanac, Mihael Hajbek. 

Bišofshofen

Pred poslednje takmičenje u okviru “Četiri skakaonice”, šansu za osvajanje prvog mesta imali su Andreas Velinger i Rijoju Kobajaši.

Zato su i kvalifikacije za ovu skakaonicu koje su održane petog januara bile naročito bitne za obojicu. U njima je Velinger podbacio došavši tek do devetog mesta dok je Kobajaši bio prvi.

Drugi je bio Štefan Kraft, a treći Austrijanac Klemens Ajgner. Samo takmičenje je donelo veliko uzbuđenje jer se gotovo do poslednjeg trenutka nije znalo ko će osvojiti prvo mesto. No, nakon skokova Velingera i Kobajašija u prvoj seriji, delovalo je da će Kobajaši po treći put doći do “Zlatnog orla” jer ga je već osvajao 2019. i 2022. godine.

To se ispostavilo kao tačno jer je Japanac i četvrti put na novogodišnjoj turneji zauzeto drugo mesto, ali mu je to ipak bilo dovoljno da u konačnom plasmanu bude prvi.

Pobednik Bišofshofena je bio Štefan Kraft, te je na taj način uspeo da dođe do trećeg mesta u generalnom plasmanu, iza Andreasa Velingera koji je postao vicešampion ovogodišnje turneje.

Na trećem mestu u Bišofshofenu je završio Anže Lanišek koji je u generalnom plasmanu bio peti.

Nastavak sezone

Nakon završetka “Četiri skakaonice”, takmičenje je nastavljeno turnejom po Poljskoj – u deset dana januara takmičenja su održana u Visli, Ščirku i Zakopanama.

Na njima su najbolji bili Anže Lanišek, Rijoju Kobajaši i Štefan Kraft, a kada je u pitanju timski poredak, najbolja reprezentacija je bila Austrija, a takav rezultat je nešto što su i mnogi predviđali na klađenju uživo.

Do kraja januara ski skakače je nakon toga čekalo Svetsko prvenstvo u ski letovima u Bad Miterndorfu u Austriji što je sigurno bio motiv za mnoge skakače da poboljšaju svoje rezultate sa novogodišnje turneje i dosadašnje sezone.

Pročitajte i...