XXVIII Nišville Jazz Festival 2011

Hans i Candy Dulfer prvi put zajedno u Srbiji

hans-i-candy

Porodični jazz – funk spektakl na Nišvillu

Legenda evropske jazz i funk scene, holandski tenor saksofonista Hans Dulfer, sviraće 14. avgusta, na zatvaranju Nišville jazz festivala, sa svojim bendom u kojem će kao specijalni gost nastupiti i njegova kćer Candy Dulfer.

Pored desetina albuma pod svojim imenom, Hans Dulfer je snimao sa mnogim velikim imenima kao sto su Charles Mingus, Ben Wallace, George Clinton, Dexter Gordon, Don Byas, Paul Gonsalves, Archie Sheep (…), nepravedno je (ali uz roditeljsku satisfakciju najlepše vrste) u širim razmerama poznatiji kao otac Candy Dulfer.

Jedan od svojih albuma („Candy Clouds“), posvetio je upravo svojoj, te 1971. godine dvogodišnjoj ćerki – čime je simbolično i najavio njenu blistavu karijeru. Hans je nastupao širom sveta, a posebnu popularnost uživa na dalekom istoku, pa tako osim svog holandskog sajta, ima i oficijelan japanski sajt. Hans Dulfer prvi put gostuje u Srbiji a sa njegovim bendom specijalno za Nišville nastupiće i njegova kćer i najbolja učenica Candy koja je 2009. godine, na Nišville festivalu sa svojim sastavom održala koncert za pamćenje.
Karijera Candy Dulfer mnogo je poznatija široj javnosti. Prvi put je u studio ušla kada je imala samo 11 godina – upravo sa sastavom svog oca. Bila je još u tinejdžerskim godinama kada je čuveni Prince pozvao da mu se pridruži na bini na koncertu u Amsterdamu, nakon čega je od njega dobila poziv da gostuje na novom albumu. Neposredno pred put u USA, Candy je sa Dave Stewartom iz dua Euritmics snimila muziku za film „Lily was here“. Naslovna tema ubrzo postaje svetski hit, a njena karijera kreće vrtoglavim uspehom. Na spisku muzičara o grupa sa kojima je snimala i nastupala su i: Van Morrison, Maceo Parker, Pink Floyd, Marcus Miller, Jimmy, Cliff, Beyonce, David Sanborn, Chaka Khan, Alan Parson….

Otac i ćerka Dulfer zbog sopstvenih karijera ne nastupaju baš često zajedno (obajvili su samo jedan zajednički album „Dulfer Dulfer“ – 2002 godine), a koncert u sklopu Nišvilla uklopljen je u veoma kratkoj pauzi njihovih turneja.

Zahvaljujući saradnji Nišville jazz festivala sa predsednikom opštine Surčin gospodinom Vojislavom Janoševićem, ovaj program će 15. avgusta moći da vide i Beograđani u trenutno najboljem letnjem beogradskom koncertnom prostoru „Bojčinska šuma“. Ovaj program pod nazivom „Nišville na Surčinu“ je nastavak prošle godine započete saradnje u sklopu koje su nastupili Steve Hacket i grupa Djabe.

Pročitajte i...