Niške vesti

Gradnja „Cara Konstantina“ ili obnova „Čaira“

Arena Umesto gradnje skupe „Niške arene“ predloženo da se renoviraju dvorana „Čair“ i Gradski fudbalski stadion, a ima i ideja da se podigne manja sportska hala. Posle pola godine iščekivanja na postavljanje kamena temeljca za moderan sportski objekat, predloženo je da se hala „Car Konstantin“, odnosno „Niška arena“ ne gradi!? Za mnoge u sportskim krugovima Srbije, ali i među graditeljima i investitorima u Nišu, ova informacija juče je bila „grom iz vedra neba“. Jer, u poslednjih nekoliko meseci govorilo se da je novac obezbeđen i regulisani pravno-imovinski odnosi na lokaciji predviđenoj za gradnju, pa čak i da su određeni rokovi završetka.

Da se „Niška arena“ ne gradi predloženo je krajem aprila u razgovorima predsednika Borisa Tadića i ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića sa rukovodstvom Niša. Budući da će se u Srbiji održati Evropsko prvenstvo u rukometu, u januaru 2012. godine, Niš je određen za jednog od domaćina, pa se očekivalo da će, konačno, radovi na lokaciji „Đačko ostrvo“ započeti.

U januaru ove godine rečeno je da je za novu dvoranu, kapaciteta 9.000 gledalaca, sa svim potrebnim sadržajima, napravljena finansijska konstrukcija – Evropska banka za razvoj, Ministarstvo sporta Srbije i Nacionalni investicioni plan obezbeđuju šest i po miliona evra, a ostatak grad Niš. Od dva i po do tri miliona evra bilo bi obezbeđeno prodajom lokala i poslovnog prostora u sklopu nove hale… Računicu je pratio završetak najpre idejnog, a vrlo brzo i glavnog projekta za „Nišku arenu“.

– Mnogo je realnije i isplativije da za isti novac bude uređena i adaptirana sadašnja dvorana „Čair“ za oko 6.000 gledalaca, koja bi odgovorila visokim kriterijumima i strogim zahtevima Evropske rukometne federacije, kao i da se iz temelja rekonstruiše ruinirani fudbalski stadion u Čairu. Ne bi bilo dodatnog zaduživanja grada, a efekat je skoro isti, sa čim su se složili i predsednik Tadić i ministar Dinkić – rekao je za „Politiku“ gradonačelnik Miloš Simonović.

Posle više inspekcija sadašnje dvorane građene sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i u našem nacionalnom savezu, a još više u krugovima Evropske rukometne federacije (IHF), bili su decidirani da stari „Čair“ ne odgovara potrebama organizacije EŠ 2012. godine, čak i da se obavi potpuna rekonstrukcija. I ostaju pri tome da Niš bude jedan od domaćina Evropskog prvenstva, ali pod jedinim uslovom – da se gradi nova dvorana.

U Direkciji za izgradnju grada Niša direktor Branislav Jovanović nam je rekao da će se adaptirati sadašnja dvorana „Čair“ i Gradski fudbalski stadion. Ali, da će se ipak graditi „Niška arena“:

– Mi smo u međuvremenu pripremili projekat za novu, ali duplo manju i zaista supermodernu dvoranu, sa svim sadržajima upravo po kriterijumima i propisima evropske i svetske rukometne federacije. Umesto 9.000 imaće mesta za 5.000 posetilaca, a neće koštati 11,5 već šest miliona evra. Očekujemo da ovaj projekat bude prihvaćen i da radovi na izgradnji hale „Car Konstantin“ počnu između 1. i 15. jula, a dvorana će biti završena do sredine decembra 2011. godine.

Na ovu Jovanovićevu izjavu gradonačelnik Simonović odgovorio je rečima da o izmeni projekta i izgradnji manje dvorane još nije informisan i da će narednih dana u Beogradu proveriti da li je nešto u međuvremenu, posle dogovora Tadića, Dinkića i rukovodstva grada Niša, promenjeno i da li se sada odustaje i od prve i druge varijante, a priprema treća…

Izvor: Politika