Magazin

Google projekat ARA

6932602-projekt-ara13Prošlo je mnogo vremena od kada je Google javno demonstrirao prototip Ara koji je „funkcionisao“, to je bilo tokom Google I/O samita prošlog leta. Tada je uređaj bio veliki i nije se mogao propisno pokrenuti.

Prošlo je mnogo vremena od kada je Google javno demonstrirao prototip Ara koji je „funkcionisao“, to je bilo tokom Google I/O samita prošlog leta. Tada je uređaj bio veliki i nije se mogao propisno pokrenuti.

Ali najnoviji prototip nazvan Spiral 2, koji je predstavljen na Wednesday Project Ara konferenciji razvojnog tima, je najnapredniji do sada. Ne samo da se pokrenuo, nego sad ima i ćelijsko povezivanje. A najvažnije u svemu je da izgleda kao telefon koji biste kupili.

Prototipovi koje smo mi pregledavali su bili funkcionalni ali nismo mogli da ih uključimo – pa je naš utisak ograničen na hardver više nego na funkcionalnost softvera.

Project_Ara_scattered_parts1

Arin hardver je sastavljen iz dva glavna dela: od endoskeletonskog omotača i modula. Prilikom pokretanja, korisnik će moći da bira između raznih vrsti modula i da za svaki od njih prilagodi boju i dizajn.

Spiral 2 nije ni približno nezgodan kao prethodni prototipovi, iako nije tanak uređaj koliko bi trebao biti po današnjim standardima.

Projekat Ara – Detaljnije: Nešto više o Google-ovom novom i poboljšanom Prototipu Projekta Ara