Film

Festival Slobodna Zona

slobodna-zonaPod sloganom „PREKO CRTE“, filmski festival Slobodna Zona, Odbor za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar organizuju peti po redu Filmski festival Slobodna zona u Nišu. U periodu od 25. – 27. maja biće prikazane projekcije 5 filmova u Niškom kulturnom centru.

Redosled filmova koji će biti prikazani je sledeći:

Svet po Ionu B (sreda, 25. maj, 19.30h)
Ion B. je šezdesetdvogodišnji beskućnik u Bukureštu. Tokom sedamdesetih je počeo da pravi kolaže koje naziva „moji filmovi“. Mladi vlasnik galerije 2008. godine slučajno čuje za Iona i njegova dela. Beskućnik mu pokazuje nekoliko starih kofera u kojima je gotovo hiljadu kolaža koje je napravio od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog veka…

Nevidljive (sreda, 25. maj, 20.45h)
Film sedamnaestogodišnjeg Nikole Polića, nastao kao rezultat projekta SLOBODNA ZONA JUNIOR, u fokus stavlja žene na koje smo svi zaboravili. Posle višemesečnog istraživanja i upoznavanja sa svetom seksualnih radnica, Nikola je snimio svoj prvi dokumentarni film.

I ja sam tu (četvrtak, 26. maj, 19.30h)
Tridesetčetvorogodišnji Daniel je prvi Evropljanin sa Daunovim sindromom koji je diplomirao na univerzitetu. Zapošljava se u Centru za socijalni rad u Sevilji gde sreće slobodoumnu saradnicu Lauru. Brzo sklapaju prijateljstvo koje privlači pažnju njihovih porodica i kolega u Centru. Ovaj odnos postaje problematičan za okolinu kada se Daniel zaljubi u Lauru….

Simfonije Kinšase (četvrtak, 26. maj, 21.15h)
Dve stotine orkestarskih muzičara sviraju Betovenovu Devetu simfoniju. Struja nestaje nekoliko taktova pre poslednjeg stava. Problemi kao što je ovaj najmanja su briga ovog jedinog simfonijskog orkestra u Kongu. Tokom 15 godina postojanja, ovi muzičari su preživeli dva puča, razne krize i jedan rat. Održavaju ih samo njihova usmerenost na muziku i nade u bolju budućnost…

Odavde do večnosti (petak, 27. maj, 19.30h)
U Finskoj je isklesano prvo trajno skladište za otpad u stenama, veliki sistem podzemnih tunela koji mora da traje 100 hiljada godina, jer je otpad koji se u njega odlaže upravo toliko dugo opasan po čovekovu okolinu. Kada se otpad tu odloži i kada se skladište napuni, ovaj objekat će biti zapečaćen i više ga nikada niko neće otvoriti. Ili se mi bar tako nadamo… ali možemo li da izdržimo toliko dugo?

Svi gledaoci koji prisustvuju festivalu imaće mogućnost da glasaju za film koji im se najviše dopao, i film koji bude imao najviše glasova biće reprizno prikazan u subotu, 28. maja. Lokalni partneri Odbora u realizaciji Slobodne zone su Niški kulturni centar, Južne vesti i TV5.

Južne Vesti

Pročitajte i...