Koncerti

Elmhurst College Jazz Band

mangoU iščekivanju početka oficijelnog programa (16 – 19. avgust), Nišville jazz festival u nedelju, 10. juna u 20 sati, u saradnji sa Studentskim Kulturnim Centrom Univerziteta u Nišu, u dvorištu Banovine organizuje koncert Elmhurst College Jazz Band-a – studentskog big benda istoimenog Univerziteta iz Čikaga, država Ilinois, USA. U programu će nastupiti i niški sastav „Krembou“, kao i salsa jazz sastav „Mango Duende“ iz Sofije sa kojim će kao specijalni gost nastupiti pevač iz Perua Alex Linares .

Ulaz je besplatan za sve prijatelje Nišvilla – uz pozivnice (jedna pozivnica važi za dve osobe), koje se od srede do subote mogu podići u prostorijama SKC-a, Energy music shop, Music house i u knjižari Indigo.

Vođa Elmhurst College Jazz big benda i šef jazz odseka Elmhurst koledža je Doug Beach – profesor, izdavač, trubač, kompozitor i aranžer koji je, između ostalih referenci, napisao i aranžman za kompoziciju „Cottontail“ za zajednički album Count Basie Orchestra i vokalnog sastava „New York Voices“ iz 1996. godine, koji je 1997. godine dobio Grammy nagradu u kategoriji „Najbolji album velikog jazz ansambla“. Takođe, četiri godine za redom (1995 – 1998) je dobijao prestižnu ASCAP nagradu za kompoziciju.

Pod njegovim vodjstvom Elmhurst College Jazz Band je osim u Sjedinjenim Američkim Državama, a najčešće pod pokroviteljstvom Vlade SAD, nastupao i u Grčkoj, Rumuniji, Engleskoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Indoneziji, Malti, Portugalu, Španiji, Kanadi i na Bahamima, a na spisku značajnih festivala na kojima su svirali su i Montreux, Northsea, Umbria. Jedini su studentski bend koji je pozvan da nastupi na Jak Jazz Festival u Indoneziji.

Da nije reč o „običnom“ studentskom orkestru potvrđuju i nastupi sa mnogim jazz velikanima (Clark Terry, Lee Konitz, Rob McConnell, Nicholas Payton, Randy Brecker, Bob Brookmeyer, Bobby Shew, the Yellowjackets, Diane Schuur, Terry Gibbs, Patti Austin … i Dee Dee Bridgewater – sa kojom su imali zajednički nastup na Chicago Jazz Festival u Grant Parku) koji su za orkestar imali samo reči hvale.

Dirigent i članovi Elmhurst College Jazz Banda koji u Nišu ostaju tri dana održaće 11. ili 12 juna na niškom Univerzitetu i jazz workshop čiji će precizni termini biti blagovremeno najavljeni.

Koncert u Banovini će otvoriti niški funk jazz sastav „Krembou“, a na kraju programa nastupa bugarski salsa jazz bend „Mango Duende“ sastavljen od vanserijskih muzičara mlađe generacije,od kojih su neki članovi dobro poznati publici Nišvilla iz sastava „Gathering Point“ i „Mad Dogs“ koji su imali izuzetno zapažene nastupe na Open stage-u prethodnih godina. Specijalni gost sastava „Mango Duende“ biće peruanski pevač Alex Linares.

Pročitajte i...