Magazin

ELECTRONIC – GET THE MESSAGE (Rhino/WEA)

Nakon sedam godina diskografske pauze, engleski superbend Electronic ove jeseni se vratio best of kompilacijom koja nosi ime jednog od njihovih najvecih hitova sa pocetka karijere. Formiran još davne 1987. ovaj nadasve netipican projekat za današnju muzicku industriju kao svoje jezgro ima dve mitske figure britanske (i ne samo britanske) pop rock scene – Bernija Samnera (frontmena New Order) i Džonija Mara (gotarista nikad prežaljenih The Smiths). Njihov debi singl „Getting Away With It“ uraden u saradnji sa Pet Shop Boys pojavio se na vrhuncu takozvane „Madchester“ ere i pobrao hvalospeve kritike i publike. Debi album, nazvan jednostavno po imenu benda, izašao je 1991. i po mnogima predstavlja jednu od najboljih ploca u devedesetim. Ostrvska kritika bila je toliko oduševljena ovom plocom da je, recimo, Pol Lester, recenzent „Melodi Mejkera“ proglasio Samnerov i Marov zajednicki debi „jednim od najboljih albuma ikad snimljenih“. Uz pomenuti hit-singl sa albuma je usledio prvi top 10 hit „Get The Message“, pesma koja je svojevremeno bila veoma popularna na ovim prostorima, kao i sjajne numere poput „Tighten Up“ i „Feel Every Beat“.

Sledeci uspeh svog prvenca Electronic su 1992. izbacili maxi-singl „Disappointed“ koji se probio do 6. mesta britanskog chart-a i ciji spot se u to vreme besomucno vrteo na MTV-u. Nil Tenant iz Pet Shop Boys se opet pobrinuo za vokale i kao rezultat dobili smo pevljivi pop klasik na razmedi tri benda bez kojih se ne može zamisliti moderni britanski zvuk. Drugi album pod nazivom „Raise The Pressure“ pojavio se tek 1996. i na njemu su Mar i Samner saradivali sa legendom elektronske muzike, nekadašnjim clanom Kraftwerka Karlom Bartošom. I pored uloženog truda i zaokreta ka elektronskom zvuku, ploca je bila za klasu slabija od debitantske i nije ponovila isti komercijalni uspeh. Ipak, ostali su sjajni momenti poput dance himne „Second Nature“ ili pesama kao što su „Forbidden City“ i „For You“.

Nakon diskografkse pauze duge nekoliko godina New Order se ponovo formiraju za nastup u Reading Festivalu 1998, godinu dana kasnije, Samner ponovo ulazi u studio i sa Marom pravi trecu plocu Electronica „Twisted Tenderness“. Umesto Kraftwerkovskog electro-dance ugodaja sa prethodnog albuma, nova ploca nudi raskošni, sirovi gitarski pop-rock i, iako ne uspeva da povrati bendu popularnost sa pocetka devedesetih, dobija odlicne ocene od kriticara. Na neki nacin, „Twisted Tenderness“ je najavila fenomenalni comeback album New Ordera iz 2001. „Get Ready“. Sa nje su ostale sjajne numere poput „Like No Other“, „Vidid“, „When She’s Gone“…

„Get the Message – The Best of Electronic“ izdat je 18. septembra ove godine i predstavlja svojevrstan presek rada ovog off-benda. Pored klasicnih numera i hitova, Mar i Samner su na kompilaciju uvrstili i neke manje poznate numere kao i dve B-strane singlova. „Imitation Of Life“ je sjajna dance numera sa singla „Forbidden City“ dok je energicna gitarska poslastica u vidu pesme „All That I Need“ skinuta sa B strane singla „For You“. Ostaje žal što se na kompilaciji nisu našle numere poput „Patience Of The Saint“ (koju na prvom albumu peva Nil Tenant) kao ni „Visit Me“ sa druge i „When She’s Gone“ sa trece ploce.

Utisak koji ostaje nakon preslušavanja ove kompilacije više je nego pozitivan. Pesme na njoj ne samo da daju onaj tipican madchesterski ugodaj vec svojim kvalitetom mogu da pridobiju bilo kog kome moderan por-rock zvuk nije stran. Briljantni Džoni Mar svojim gitariskim deonicama po ko zna koji put pokazuje da je Morisijeva uloga u The Smiths uvek bila itekako precenjena. U gitarskim bravurama i autorskom pristupu materijalu Mar još uvek ima onu dozu suzdržanosti i lucidnosti koja se itekako oseca u citavom Electronic opusu, za razliku od Morisija koji se (videli smo to na Exit-u) pretvorio u smorenu, debelu ženetinu. Berni Samner, harizmaticni lider New Ordera i ikona savremenog britanskog rocka na Electronicovim albumima deluje nepretenciozno i opušteno i najveca vrednost njegovog vokala jeste u tome što vam se cini da peva upravo vama.

„Get The Message – Best Of Electronic“ je sjajna zbirka cross-over numera uradenih bez velikih ambicija i sa neponovljivim mancesterskim šarmom. Potvrda da Mar i Samner cak i danas, puno godina kasnije i nakon plodnih karijera u dva velika benda, pripadaju plejadi najznacajnijih modernih rokenrol autora.

TRACKLIST

Forbidden City
Getting Away With It
Get The Message (Single Mix)
Feel Every Beat
Disappointed (Single Mix)
Vivid (Radio Edit)
Second Nature
All That I Need
Prodigal Son
For You
Imitation Of Life (New Edit)
Out Of My League
Like No Other
Twisted Tenderness
Late At Night (Radio Edit)

Dejan Stojiljković