XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Domaći headliner na Nišvilu

Rambo Amadeus

Džez – fank Ramba Amadeusa

Rambo Amadeus jedna od najistaknutijih ličnosti kompletne ex Yu muzičke scene biće jedan od domaćih headlinera na predstojećem Nišvillle jazz festivalu koji će se od 12. do 15. avgusta održati u niškoj Tvrđavi.

OPravi muzički disident koji je uvek uspevao da ostane ne samo van „radio friendly“ tokova već i van svih stilskih odrednica, poslednjih godina svoj izraz, kako i sam ističe, sve više usmerava prema džezu i džez – fanku. To će za ovu priliku biti i dodatno naglašeno proširivanjem Rambovog benda duvačkom linijom (tenor saksofon i truba) koja zvučnoj slici daje i be-bop prizvuk.

Izlet u avangardnije vode (mada je Rambo već po definiciji sam po sebi avangarda) „Svjetski Mega Car“ potencira i sve češćim korišćenjem fretless gitara (bez pragova) što mu, kako sam kaže, „omogućava atonalan izraz koji daje snažan „pramuzički“ prizvuk, budeći tako davno potisnuti senzibilitet pračoveka, koji je duboko prikriven u svakom od nas“.

Rambov nepredvidivi i specifičan humor i žestoka satira u tekstovima (ali i drugim vidovima javnih nastupa) primenjeni na sve segmente društva, često bacaju u senku činjenicu da je prvenstveno reč o fantastičnom muzičaru i autoru koji, čak u svetskim razmerama verovatno najviše zaslužuje titulu nastavljača opšteg koncepta Frenka Zape. A i to to opet ne treba shvatiti doslovno, jer je on pre neko ko prvi prolazi nekom stazom (uz veliko pitanje dali neko uopšte može proći tom prtinom), nego puki sledbenik – makar i jedne od najvećih ličnosti savremene muzike. Internacionalno priznanje za svoj rad Rambo Amadeus u poslednje vreme sve više stiče i nastupima širom Evrope.

Između ostalih, na predstojećem Nišville festivalu nastupiće i Solomon Burke Band, Benny Golson & Kelag Big Band, Roy Hargrove Quintet, De Phazz, Manu Di Bango, Steve Hackett & Djabe, Terje Rypdal Trio…