Niška muzička scena

DOBRI ISAK

Dobri Isak

„Dobri Isak“ je mračni rok sastav iz Niša, koji je svirao sredinom 1980ih.
Članovi benda su: Predrag Cvetičanin – gitara, vokal Zoran Đorđeviđ – gitara Branko – bas gitara Boban – bubnjevi

U gore navedenoj postavi, grupa Dobri Isak osnovana krajem 1983. godine. Nakon niza lokalnih nastupa po manjim klubovima i jednog home-made demo albuma, postava se razilazi tokom leta 1984. Nakon par meseci pauze, u jesen iste godine Predrag okuplja nove muzičare i grupa sa Milošem Miladinovićem na basu i Sašom Markovićem na bubnjevima nastavlja sa radom. Kako je u međuvremenu grupa Arnold Layne ostala bez nekolicine članova zbog odlaska u vojsku, Nenad Cvetičanin – Cepi, inače Predragov brat, prihvata poziv i postaje 1984-85. ravnopravni član grupe sa kojom snima album "Mi plačemo iza tamnih naočara" (SKC Niš kt-001). Ovaj album niški SKC, a time je ujedno, a time je ujedno i stvorena produkcija Studentkult, u kojoj se kasnije pojavio čitav niz značajnih izdanja (muzičkih i literarnih). Kasetu je distribuirao i ljubljanski ŠKUC, tako da se odštampanih 100 (u enciklopediji piše 1000 dok na kaseti čitko piše 100) primeraka veoma brzo prodalo na čitavoj teritoriji ex Jugoslavije.

Sa potpuno novim materijalom i duhom u bendu, želeći da zvuče onako kako bi Velvet Underground zvučao u osamdesetim, Dobri Isak se najpre predstavlja niškoj publici, da bi zatim nakon nastupa na Festivalu mladih Srbije u Knjaževcu1985, na kome je njihov nastup od strane novinara Novih omladinskih novina (NON) proglašen najboljim, bili pozvani na dane NON-a u Splitu, gde nastupaju u leto 1985. Neposredno nakon toga, bend odlazi u Skoplje gde u okviru Pozdrava iz Niša nastupaju sa još nekoliko niških grupa, da bi, ubrzo posle te svirke, u Skoplju ponovo bili gosti, ovoga puta na prvom samostalnom koncertu grupe Padot na Vizantija (jezgra onog sto je kasnije postalo Mizar pa Anastasija. Krajem godine sviraju na Festivalu rok bendova u beogradskom Domu omladine, a u prvoj polovini 1986 imali su dva značajna nastupa u Zagrebu. Najpre, marta u polufinalu, a potom maja, u finalu YU-Rock momenta (YURM), verovatno najznačajnijeg festivala alternativnog roka u ondašnjoj Jugoslaviji. Inače finale festivala održano je na tadašnjem Trgu republike, a osim njih nastupile su i grupe: Let 2 (kasnije Let 3) iz Rijeke, Oktobar 1864 iz Beograda, Mizar iz Skoplja i dve lčokalne grupe.

Poslednji nastup grupa Dobri Isak održala je juna 1996. u niškoj Sinagogi uz goste, grupe, Arnold Layne iz Niša i Mizar iz Skoplja. Nakon ovog koncerta, grupa se sporazumno razišla i nakon toga se nije više okupljala.