NišCafe, Nišville Jazz Festival 2019, Video galerija

Christian Scott na Nišvilu

Christian Scott

Jedna od vodećih zvezda nove američke jazz scene (zajedno sa Kamasijem Vašingtonom) , trubač, kompozitor i producent Christian Scott – a Tunde Adjuah – nastupiće na predstojećem Nišville jazz festivalu – u petak 9. avgusta. Kao bendlider Christian je objavio je 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak, dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu “Edison Award” (2010. i 2012.) i dva puta bio nominovan za “Grammy” nagradu.

Christian Scot je prepoznatljiv po svom jedinstvenom tonu, odnosno “tehnici šaputanja”. Rođen je 1983. godine u kolevci džeza – Nju Orleansu. Počeo je da uči džez kada je imao 13 godina i to sa svojim ujakom poznatim saksofonistom Donaldom Harrisonom, koji je inače pre nešto više od 10 godina svirao na Nišvilu (specijalni gost trija gitariste Rodnija Džounsa), sa kojim je, kao šesnaestogodišnjak , imao diskografski debi na albumu “Paradise Found” , gde je osim trubačkih linija bio zadužen i za produkciju.

Christian Scott

Posle maturiranja u Centru za kreativne umetnosti u Nju Orleansu, dobio je punu stipendiju za “Berkli akademiju”, gde je diplomirao 2004. godine sa specijalizacijom za komponovanje filmske muzike, a mentori su mu između ostalih bili i Charlie Lewis, Dave Santoro i Gary Burton. Tokom studija na najpoznatijoj džez školi na svetu, nastupao je i snimao sa najboljim studenttskim sastavima, a svojevrsna prekretnica bio je početak saradnje sa kompanijom “Concord Records”. Već prvi album “Rewind That” (2006) objavljen na toj etiketi nominovan je za Grammy nagradu.

Svoje interesovanje za filmsku muziku izuzetno je uspešno realizovao u različtim projektima, a najčešće u filmovima koje je potpisao njegov brat blizanac Kiel Adrian Scott, perspektivni reditelj i štićenik čuvenog Spajkija Lija. Prema američkoj medijskoj asocijaciji NPR “Christian Scott ovodi novu eru džeza”, a magazin “jazz times” ga je proglasio „Jazz’s young style God.“

Osim muzike za dokumentarne filmove, Christian Scott je snimao i reklame za poznate brendove ( satovi “Tag Heuer”, odeća “Gap”) kao i muziku za ESPN Centar. Prepoznatljiv je i po saradnji sa kompanijom “Adam’s instruments” za koju je dizajnirao liniju instrumenata (Siren Trumpet, Sirenette i Reverse Flugelhorn) koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

Nastup na Nišvilu biće i prilika da tokom svetske turneje koja tokom leta obuhvata nastupe u Kini, Japanu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Švajcarskoj (Montreux), Francuskoj (Marciac)… i na Nišvilu predstavi novi album “Ancestral Recall”, objavljen pre dva meseca, a na kojem u naslovnoj kompoziciji gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni “slam” pesnik Saul Williams.

Pročitajte i...