Niške vesti

Bioskop Vilingrad do kraja godine

Bioskop Vilin GradRekonstrukcija bioskopa „Vilingrad“ u Obrenovićevoj ulici u centru Niša biće završena najkasnije do kraja 2010. godine, izjavio je gradonačelnik Niša, Miloš Simonović.

– Čim imovina Nišfilma bude vraćena gradu biće nastavljena rekonstrukcija i ja očekujem da taj posao bude završen najkasnije do kraja ove godine – kaže Simonović.
Simonović je pojasnio da grada olanira da Vilingrad ustupi Niškom kulturnom centru ili će biti raspisan tender za korišćenje bioskopa u formi privatno-javnog partnerstva.

Upitan šta će biti sa radnicima preduzeća Nišfilm, Simonović je rekao da će „radnici morati da prate sudbinu preduzeća“.
– Ne treba vezivati više imovinu preduzeća sa sudbinom zaposlenih. To je jedna od stvari koja nam je i napravila velike probleme u prošlosti – rekao je Simonović.

Bioskop „Vilingrad“ zatvoren je od novembra 2006. godine, a radovi na njegovoj rekonstrukciju započeti su zahvaljujući donaciji Vlade Srbije. Čitav iznos od skoro 20 miliona dinara tada je uplaćen izvođaču radova, preuzeću Metaloprerada iz Niša, ali posao još nije završen.

Rokovi za završetak radova su istekli a, prema rečima direktora, Zorana Spasića (G17 plus), bankarske menice, koje je Nišfilm imao kao garanciju za završetak radova nisu na vreme aktivirane i istekle su.

Nadzorni organ u tom poslu bila je Direkcija za izgradnju grada Niša.

Preduzeće Nišfilm trenutno upravlja bioskopom Vilingrad, Letnjom pozornicom u Tvrđavi i Letnjom pozornicom u Niškoj Banji.

Ovo preduzeće, čiji je osnivač grad, sredinom 2009. godine imalo je dugovanja od preko 120 miliona dinara. Dug prema zaposlenima, koji je preuzeo grad, isplaćen je u celosti sredinom decembra 2009. godine, a februara 2010. preduzeće Gama iz Beograda sudskim putem je 80 miliona dinara duga Nišfilma naplatilo iz gradskog budžeta.

Nišfilm je jedino gradsko preduzeće u kome je po formiranju novog Upravnog odbora podneta krivična prijava protiv direktora preduzeća, zbog nesavesnog rada.

Izvor: JužneVesti