Istorijske ličnosti

BARON SINA MLAĐI

Ko je ko u Nišu

Đorđe Simon baron Sina (gr. Γεώργιος Σίνας, nem. Georg Simon Freiherr von Sina; 1783, Niš – 1856, Beč) bio je bogati austrijski bankar i preduzetnik grčkog porekla. Otac mu je bio baron Sina Stariji.

Sina Mlađi potiče iz poznate trgovačke familije. Zajedno sa ocem Sina Starijem došao je oko 1800 u Beč. Kapital familije investirao je u razne saobraćajne projekte poput rečne trgovačke flote ili dunavskih mostova, te i u industriju poput nežiderske papirne industrije (danas Mondi Group). Njegov najveći konkurenta bila je familija Rotšild. Sina Mlađi je važio za najbogatijeg čoveka austrijskog carstva posle Salomona Rotšilda.

Za vreme napoleonskih ratova davao je povoljne kredite austrijskoj carevini i stekao je velike posede u Mađarskoj, Češkoj i Austriji.

Sina je darovao državnu blagajnu novoosnovane grčke države i bio je njen ambasador u Beču. Na zemljištu u Rapoltenkirhen (Rappoltenkirchen), danas Zighartskirhen (Sieghartskirchen), dao je od Teofila Hanzena izgraditi mauzolej za vožda grčkog ustanka Aleksandra Ipsilantisa, dvorac na zemljištu poklonio je njegovoj familiji. Njegov sin baron Simon okrenuo se nauci i filozofiji i finansirao je osnivanje Sinine akademije u Atini tj. moderne Atinske akademije.